Obrenovac, 24.10.2018

Hrana koja pojačava i smiruje simptome čira na želucu


Izvor: B92,Zdravakrava.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 06.11.2017.
Čir na želucu jedan je od uzroka nadutosti, a konzumiranje crne kafe, alkoholnih pića i antibiotika može da pogorša tegobe. Maslinovo ulje i fermentisani mlečni proizvodi smanjuju nadutost

Foto:Thinkstock
Pored adekvatne terapije lekovima, ishrana igra važnu ulogu u kontrolisanju simptoma. Poznato je nekoliko faktora rizika koji uzrokuju pojavu ili pogoršanje tegoba u gornjem delu probavnog trakta. To su:

  • pušenje,
  • preterana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića,
  • ispijanje crne kafe (više od 6 šoljica dnevno),
  • neadekvatna ishrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovita ishrana),
  • prekomerna telesna masa,
  • izloženost akutnom i hroničnom stresu,
  • anksioznost, depresija i psihološki problemi,
  • upotreba određenih lekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni),
  • prisustvo drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitne žlezde i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti),
  • infekcija bekterijom helikobakter pilori (Helicobacter Pylori) - najčešće se ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već su u osnovi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom.Kod lečenja dispepsije i ulkusne bolesti vrlo je važno promeniti štetne životne i prehrambene navike, kao i kontrolisati i lečiti ostale, eventualno, prisutne bolesti.

Savetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe i alkohola u većima količinama, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane, sa naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane, kao i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka.

Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće, kao i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).

Prekomerna konzumacija šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer prouzrokuje pojačano lučenje želudačne kiseline što može da isprovocira simptome bolesti. Povećan unos soli je takođe povezan sa povećanim rizikom peptičkog ulkusa, odnosno čira na dvanaestopalačnom crevu.

Napitci koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića), kao i kava bez kofeina, mogu da podstaknu lučenje želudačne kiseline, ali u umerenim količinama mogu se konzumirati, najbolje posle jela.

Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru, zbog čega kod gastroezofagealne refluksne bolesti i žgaravice treba izbegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, beli i crni luk, kao i pušenje.

Neke namirnice, takođe, mogu da iritiraju ili oštete jednjak pa i njih treba izbegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE