Obrenovac, 24.06.2019

MOŽE BITI VEOMA OZBILJNO


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2018.
Deo glave koji vas boli otkriva pravi uzrok glavobolje

Foto:Profimedia
Nije svaka glavobolja ista, a ovih šest vrsta su najčešće koje pogađaju puno ljudi. Drugačije se leči migrena ili bol kod slepoočnica, a prevencijom možete mnogo sebi da olakšate.

Zavisno o tome gde i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao "iz vedra neba", a maksimalni intenzitet dostiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja krvnog suda u mozgu,a  što je opasno po život.

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba proveriti kod lekara, jer može da se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku...

Takođe, po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, probave ili raspoloženja, te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu.

Šest vrsta glavobolje:

1. Javlja se u jednoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je veoma naporna za one koji pate od nje jer može da traje do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosetljivost na buku i svetlo.

Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma, te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu netko steže obručem

U pitanju je tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osjećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen očni kapak...

Ovde se radi o takozvanoj Klaster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine.

U vreme trajanja boj se javlja svaki čas i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata.

Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju da miruju. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nozdrva ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoje. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u čelu

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog udisanja vodene pare).

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti kod dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh...

6. Bol kod slepoočnica

Pojavljuje se ako neko ima poremećaj zgloba čeljusti i vodi ka tenzijskoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i "klik" kad se čeljust pomera. Dobro je posetiti lekara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE