Obrenovac, 05.08.2020

Revolucionarni način za praćenje šećera u krvi


Izvor: 100posto.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2017.
Naučnici rade na novom otkriću - pametnim, bio-osetljivim tetovažama, koje, promenom boje, reaguju na promenu nivoa šećera u krvi

Foto:Printscreen YouTube/Dezeen
Zahvaljujući inovativnoj boji za tetoviranje, "vlasnik" pametne tetovaže će, vrlo jednostavno, moći pod kontrolom da drži i nivo natrijima i pH vrednost.

"Dijabetičari su osuđeni na svakodnevnu, redovnu kontrolu koja je invazivna jer, da bi se izmerio nivo šećera u krvi, moraju više puta dnevno da se bockaju u prst. Zato bi im inovativna, bio-osetljiva tetovaža, znatno olakšala život", poručuju naučnici sa Harvarda i Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa.

Specijalna boja, koju su osmisli, u sebi sadrži hemikalije osetljive na promene nivoa šećera i natrijuma u krvi, kao i na pH organizma.

Na primer, kada se nivo šećera poveća, boja osetljiva na glukozu, menja nijansu od plave ka braon. Ako se poveća nivo natrijuma, boja tetovaže postaje jarko zelena pod UV svetlom. Ako alkali menjaju svoje vrednosti, pH senzor reaguje pa se boja menja od ljubičaste do roze.

Pametne boje su do sada testirane samo na uzorcima svinjske kože, a pre nego što se nađu na tržištu moraće da prođu i niz dodatnih testiranja kako bi se ispitala njihova trajnost, preciznost kojom mere promene pomenutih parametara u krvi, kao i eventualne alergijske reakcije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE