Obrenovac, 14.04.2024

Nova vrsta banana mogla bi da spase stotine hiljada ┼żivota


Izvor: newsweek.com, indy100.com,Lokalne novine | Obrenovac, 11.07.2017.
Banane su dobre za zdravlje i zdravu ishranu, ali verovatno nikada ne bismo mogli ni da pomislimo da su toliko dobre da bi mogle da spase ┼żivote ljudi

Foto:Thinkstock


´╗┐

Australijski nau─Źnici su uspeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma verovatno da bi one ubudu─çe mogle da spase ┼żivote stotinama hiljada dece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom sveta.

Nova banana ima jestivi deo zlatnonarand┼żaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja poti─Źe sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene nau─Źnici su iskombinovali sa, na svetu najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja dece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u poslednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istra┼żivanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa.

"Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od ─Źega i poti─Źe njihova zlatno-narand┼żasta boja. Ti rezultati da─çe klju─Źan doprinos kavlitetnijoj ishrani me─Ĺu nekima od najsirmašnijih zajednica u Africi. Naša nuka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili uba─Źeni u tamošnje sorte banana", rekao je vo─Ĺa istra┼żivanja D┼żejms Dejl za Newsweek.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE