Obrenovac, 14.04.2024

Kako deca podnose visoke temperature?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2017.
Vrelinu od 40 stepeni teško podnose astmatičari, srčani bolesnici, čak i zdravi ljudi, a da li su deca jedina kojima visoke temperature ne smetaju - pedijatri nisu baš saglasni

Foto:Thinkstock
"Deca su vrlo pokretna i otporna, njima vrućine ne smetaju da budu baš to - deca", smatra pedijatar iz Doma zdravlja Palilula "Milutin Ivković" Branka Maksić. Ona je za Tanjug navela i da, od kada je počelo leto, nisu imali intervencije uzrokovane vrućinom kod dece predškolskog uzrasta.

To ipak ne znači, istakla je, da deca smeju da budu na suncu "usred dana", kada je sunce najjače. "Do 11 sati deca mogu najnormalnije da izlaze napolje, ali između 11 i četiri po podne trebalo bi da budu u zatvorenom", kaže Maksićeva i dodaje da, ako baš moraju da izlaze u tom periodu, treba da budu u hladovini.

Pedijatar sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Snežana Rsovac, međutim, smatra da deca zbog svoje "živosti" ne znaju da štede energiju, pa kad se to ukrsti sa vrućinama - često dođe do dehidratacije.

Kada dehidratacija nastupi, rekla je dr Rsovac, ovih dana najpre treba rashladiti dete, dati mu da pije tečnost, a i mlaka kupka bi, prema njenim rečima, trebalo da pomogne.

Ako dete i povraća, onda je situacija ozbiljnija, pa ga treba odvesti kod lekara, smatra dr Rsovac. Kad je o bebama reč, mišljenje stručnjaka je više usaglašeno, pa i doktorka Maksić smatra da su bebe u dojenačkom periodu ipak nešto osetljivije i roditelji tad treba da obrate više pažnje.

"Male bebe nikako ne treba iznositi na sunce, ali ih treba uveče i ujutru prošetati na svežem vazduhu", smatra doktorka Maksić.

Kao i starijoj deci, i bebama treba ubacivati više tečnosti u ishranu, ali i praktikovati manje a češće obroke. Majkama koje doje bebe dr Maksić preporučuje da, dok traju vrućine, to čine češće nego inače.

Da deca "stoički" podnose vrućinu Tanjugu je potvrđeno i u vračarskom vrtiću Srećkolino, gde, kako kažu, među decom nema vidljivih simptoma da im smeta vrućina. "Nismo primetili nikakvu nervozu, razdražljivost, osipe, niti bilo šta što je kod odraslih karakteristično za vrućinu", kažu u Srećkolinu.

Ishranu su ipak, "za svaki slučaj", prilagodili vrućinama i deci daju dosta voća i povrća. "Mnogo češće im nudimo i rashlađena pića, kao što su hladan čaj i voda", kažu. Deci nije uskraćena ni redovna fizička aktivnost, ali ona se sprovodi, kažu, samo pre devet ujutru, a nakon toga, pa sve dok po njih ne dođu roditelji - borave u klimatizovanim prostorijama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE