Obrenovac, 17.10.2018

Zabrinjavaju─çi rezultati: Voda zaga─Ĺenija nego ┼íto mislimo


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2017.
Voda iz cevi zaga─Ĺena je plasti─Źnim vlaknima u vodovodima ┼íirom sveta, otkrila je laboratorijska analiza uzoraka iz brojnih svetskih dr┼żava, pi┼íe 'Gardijan'

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ukupno je plasti─Źnim vlaknima bilo zara┼żeno 83 odsto uzoraka, a najgore zaga─Ĺenje otkriveno je u uzorcima iz Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava, Libana i Indije.

Ipak, ─Źak i u "naj─Źistijim" zemljama poput Nema─Źke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, zaga─Ĺeno je bilo ─Źak 72 odsto uzoraka. U proseku, u svakih pola litre uzorka u SAD prona─Ĺeno je 4,8 plasti─Źnih vlakana, dok je u Evropi prona─Ĺeno 1,9 vlakana.

Laboratorijska analiza potvrdila je zabrinutost nekih nau─Źnika da je zaga─Ĺenje mikro─Źesticama plastike doseglo globalne razmere. Do sada su se merenja fokusirala na zaga─Ĺenje u okeanima, ali je ovo prvi put da se prou─Źavala voda za pi─çe.

"Ne znamo koje su opasnosti po zdravlje i stoga bi trebalo da budemo oprezni i što pre ulo┼żimo trud kako bismo otkrili rizike", rekla je doktorka En Mari Mahon sa Galvej-Mejo tehnološkog instituta, koji je sproveo istra┼żivanje.

Mahonova je upozorila kako postoje dve potencijalne opasnosti - plasti─Źne nano─Źestice i opasne hemikalije i sastavi koji se mogu nalaziti u plastici.

"Ako smo pronašli vlakna, mogu─çe je da su prisutne i nano─Źestice, koje ne mo┼żemo meriti. Jednom kada su veli─Źine nanometra, bez problema mogu u─çi u organizam i u organe, a to je razlog za zabrinutost", kazala je Mahonova.

Sprovedena analiza je pronalazila ─Źestice koje su ve─çe od 2,5 mikrona, što je 2500 puta ve─çe od nanometra.

Razmere zaga─Ĺenja mikroskopskim ─Źesticama plastike tek polagano postaju o─Źiti. Nedavna ispitivanja u Nema─Źkoj otkrila su ─Źestice i vlakna u svih 24 uzorka piva koje su testirali, kao i u medu i še─çeru.

U Parizu su nau─Źnici 2015. godine otkrili ─Źestice mikroplastike kako padaju kroz vazduh, i procenili kako 10 tona plasti─Źnih vlakana padne na grad svake godine. Otkrili su da su u vazduhu prisutne i u domovima.

Stru─Źnjaci strahuju da su glavni izvor zaga─Ĺenja ─Źestice nošene vetrom. U Libanu, voda iz gradske mre┼że napaja se iz prirodnih izvora. Svejedno su otkrivena vlakna u 94% uzoraka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE