Obrenovac, 21.09.2018

Ne stežite bešiku: Šta se događa kada odlažemo odlazak u WC?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2017.
Ukoliko predugo stežete bešiku, suzdržavajući se od odlaska u toalet, rizikujete ozbiljnu infekciju mokraćne bešike i posredno pojavu krvnih ugrušaka

Foto:Thinkstock
Upravo to se dogodilo bejzbol igraču Njujork Metsa Metu Harviju, koji je propustio utakmice zbog "nespecifične bolesti", a kasnije je objasnio da je predugo zadržavao mokraću, što je dovelo do stvaranja krvnog ugruška.

"Moram da koristim WC malo češće umesto da odlažem odlazak", rekao je Harvi grupi novinara.

Direktorka urološke onkologije na Univerzitetu Južna Kalifornija En Šakman kaže da zbog infekcije bešike zaista može da se pojavi krv u urinu. Ona je kod infekcije iritirana, upaljena i može da krvari, i u pitanju je mnogo ozbiljnija upala nego kod mokraćnih kanala.

"Ako predugo zadržavate urin ili ga ne izbacite do kraja, izazivate infekciju. Problem je ako vam je to navika, a ne povremena pojava", rekao je Šakman.

Zbog fizionomije i kraćih mokraćnih kanala, žene su sklonije upali, i oko 50 odsto žena je ima bar jednom u životu. Ipak, dok žene to mnogo lakše prepoznaju, muškarci obično ne znaju šta su simptomi infekcije, pa često dođe do pojave krvi u urinu pre nego što odu kod lekara.

"Krv u mokraći svakako jeste razlog za brigu jer može da bude znak većeg problema", kaže dr Šakman, ali dodaje da je najčešće u pitanju infekcija.

Izvor: nedeljnik.rs

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE