Obrenovac, 21.04.2024

Ostavite cigarete i ┼żivite ┼żivot punim plu─çima


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2017.
Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma plu─ça, a broj obolelih raste svake godine...

Foto:Thinkstock


´╗┐

Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabele┼żen zna─Źajan porast broja obolelih od raka plu─ça za 27 odsto. Od raka plu─ça u proseku godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Izvor: Danas.rs

Piše: I.N.

Iz tih razloga, Respiratorno udru┼żenje Srbije, kao strukovno udru┼żenje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju "┼Żivi ┼żivot punim plu─çima", koja ima za cilj da podigne svest o zna─Źaju prevencije i rane dijagnostike naju─Źestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu - karcinoma plu─ça.

O razlozima pokretanja kampanje donedavna predsednica Respiratornog udru┼żenja Srbije prof. dr Dragana Jovanovi─ç je kazala da je neophodno da struka pozove i mobiliše širu društvenu zajednicu (vladine institucije, nevladin sektor, zdravstvene radnike, pacijente i njihove porodice, medije i ugledne pojedince).

"Potrebno je da svi zajedno podignemo svest javnosti o raku plu─ça kao naj─Źeš─çem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji, ali i da istaknemo da samo prevencijom i ranim dijagnostikovanjem mo┼żemo smanjiti ovu sumornu statistiku. Pušenje je glavni rizik za nastanak raka plu─ça i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod pribli┼żno 90 odsto muškaraca i 80 odsto ┼żena. Iz tog razloga ┼żelimo da uka┼żemo da je karcinom plu─ça jedini karcinom koji mo┼żemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja. Tako─Ĺe ┼żelimo da pru┼żimo podršku ve─ç obolelim pacijentima i uka┼żemo na na─Źine poboljšanja kvaliteta ┼żivota i le─Źenja obolelih od raka plu─ça", rekla je Jovanovi─çeva.

Šanse za uspešno izle─Źenje su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, naglasila je prof. Jovanovi─ç, ali i dodala da se u poslednjih 15 godina situacija drasti─Źno menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.

"Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije razli─Źitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u le─Źenju karcinoma, pa tako i karcinoma plu─ça. Sa imunoterapijom u zna─Źajnom procentu bele┼że se odli─Źni rezultati, kao što su dugotrajna delimi─Źna ili potpuna povla─Źenja metastatskih tumora. Na taj na─Źin posti┼że se osnovni cilj u le─Źenju raka, a to je da se rak pretvori u hroni─Źnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti. Ovi lekovi ne deluju na tumor, ve─ç direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i poja─Źavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ─çelije. Imunoterapija je do sada našim pacijentima bila dostupna samo kroz u─Źeš─çe u klini─Źkim studijama, iako se ve─ç daje u ve─çini evropskih zemalja. Nadamo se da ─çe ova grupa lekova kao i drugi lekovi uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za gra─Ĺane Srbije", istakla je Jovanovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE