Obrenovac, 03.08.2020

Nau─Źnici kona─Źno prona┼íli na─Źin za le─Źenje gripa i prehlade?


Izvor: Business Insider,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2017.
Nau─Źnici su otkrili na─Źin za le─Źenje virusnih bolesni, uklju─Źuju─çi grip i prehladu, u okviru me─Ĺunarodnog projekta na ─Źelu sa australijskim istra┼żiva─Źima

Foto:Thinkstock


´╗┐

Sve do sada nije postojao nijedan tretman, osim što su lekari preporu─Źivali odmor i dosta te─Źnosti daju─çi telu vremena da se izbori sa virusom.

Novo istra┼żivanje pokazalo je da odgovor mo┼żda le┼żi u proteinu koji potiskuje klju─Źnu antivirusnu reakciju i stvaranju lekova koji omogu─çavaju telu da koristi ovu prirodnu zaštitu.

Svake godine 13.500 Australijanaca završi u bolnici zbog virusa, dok godišnje bude više od 3.000 smrtnih slu─Źajeva, uglavnom me─Ĺu osobama starijim od 50 godina. Na globalnom nivou, re─Ź je o pet miliona obolelih od kojih 10 odsto završi sa smrtnim ishodom.

Rezultati otkri─ça objavljeni su danas u ─Źasopisu Nature Communications.

Istra┼żiva─Źi su otkrili da je biološki proces star milijardu i po godina, prona─Ĺen u biljkama, gljivama i sisarima, pove─çao širenje virusnih oboljenja kod miševa, a verovatno i kod ─Źoveka.

Oni su identifikovali protein, Nox2 oksidazu, koji aktivira virus, uklju─Źuju─çi grip, obi─Źnu prehladu, denga groznicu i HIV. Kada se aktivira, Nox2 potiskuje sposobnost tela da odreaguje na viruse.

Nau─Źnici su otkrili da je protein Nox2 oksidaza, koji se aktivira virusom, lociran u endozomu. Oni su koristili modifikovanu supstancu koja ograni─Źava aktivnost Nox2 i utvr─Ĺeno je da je ovaj prilago─Ĺeni lek uspešan u suzbijanju bolesti izazvane infekcijom gripom.

"Identifikovali smo protein imunog sistema koji doprinosi bolesti koja je izazvana virusom ili gripom“, istakao je doktor Stavros Selemidis.

"Tako─Ĺe smo razvili nov sistem koji uti─Źe na ovaj protein i uspeva da drasti─Źno ubla┼żi posledice virusa", dodao je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE