Obrenovac, 18.10.2018

Od dijabetesa u Srbiji boluje 710.000 pacijenata


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2017.
Svetski dan dijabetesa obele┼żava se danas, a Srbija ga do─Źekuje sa 710.000 obolelih, od kojih je gotovo polovina radno sposobnog stanovni┼ítva

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ministar zdravlja Zlatibor Lon─Źar istakao je da se dijabetes tipa 2 sve ─Źeš─çe dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastu─çe epidemije gojaznosti.

"Zbog velike u─Źestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes name─çe veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i ─Źitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta ve─çi u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu", pojasnio je ministar.

On je na skupu, posve─çenom Svetskom danu dijabetesa, naglasio da je dijabetes peti vode─çi uzrok umiranja i peti vode─çi uzrok optere─çenja bolestima u našoj zemlji.

Predstavljen je i unapre─Ĺen Registar pacijenata obolelih od dijabetesa, gde je posebno va┼żno pra─çenje pacijenata obolelih od dijabetesa u domovima zdravlja, a na osnovu definisanih obele┼żja pristupilo se izradi elektronske platforme ─Źija se implementacija o─Źekuje do kraja ove godine.

Lon─Źar je podsetio da je Ministarstvo zdravlja krajem 2014. godine iniciralo obnavljanje savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja, a sredinom godine formirana je posebna Radna grupa za prevenciju i le─Źenje dijabetesa.

Dijabetes je postao jedan od najve─çih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova, koji preti da ugrozi ostvarivanje globalnih ciljeva odr┼żivog razvoja.

Prema najnovijim procenama Me─Ĺunarodne dijabetes federacije, dijabetes ima svaka jedanaesta osoba u svetu ili pribli┼żno 415 miliona ljudi, što odgovara populaciji Evrope.

Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine ─çe se pove─çati više od 50 odsto i iznosi─çe više od 600 miliona, a najbr┼żi porast o─Źekuje se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

Predsednik stru─Źne komisije za perevenciju i le─Źenje dijabetesa prof. Nebojša Lali─ç podsetio je da su savetovališta za dijabetes vra─çena u 40 domova zdravlja u Srbiji 2014. godine. On je dodao da je još 13 savetovališto pokazalo inicijativu da se kod njih otvore savetovališta, a da ih je Ministarstvo zdravlja u tome podr┼żalo.

Govore─çi o Registru pacijenata on je rekao da je registar postojao i do sada u Institutu Batut, ali da se sada taj registar osavremenjava.

"Ono što je sada va┼żno je da mi taj registar proširujemo na savremeni na─Źin, da sada imamo zvani─Źno imamo knjigu, evidenciju o pacijentima iz koje ─çe mo─çi da sagledaju lekari i zdravstveni radnici stanje pacijenta", zaklju─Źio je Lali─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE