Obrenovac, 18.06.2019

Nau─Źnici otkrili za┼íto alkohol izaziva agresivnost


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2018.
Poznato je da alkohol ─Źesto izaziva agresivnost. Kako bi utvrdili za┼íto do toga dolazi, nau─Źnici su re┼íili da u novo istra┼żivanje uklju─Źe i skeniranje mozga

Foto:Thinkstock


´╗┐

Nova studija, predvo─Ĺena profesorom Tomasom Densonom sa Univerziteta u Novom Ju┼żnom Velsu u Australiji, objavljena je u ─Źasopisu Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience.

Kako stru─Źnjaci isti─Źu, 50 odsto po─Źinjenih zlo─Źina izvršeno je pod uticajem alkohola.

Ubistva, fizi─Źki i seksualni napadi, nasilje u porodici i zlostavljanje dece, samo su neki od zlo─Źina povezanih sa koriš─çenjem alkohola.

U kombinaciji sa agresivnoš─çu kao genetskom predispozicijom, samo jedno pi─çe ili dva mogu da izazovu nasilje. Prethodne studije pokušale su da objasne šta se krije iza ovog fenomena.

Ve─çina istra┼żivanja pretpostavlja da promene u korteksu, koji ima klju─Źnu ulogu u memoriji, pa┼żnji, svesti i jeziku, koordinišu donošenjem odluka, procena i emotivnim kontrolisanjem, izme─Ĺu ostalog, takve promene mogu da uzrokuju agresiju izazvanu alkoholizmom.

U istra┼żivanju je u─Źestvovalo 50 muškaraca. Njihove aktivnosti mozga nakon konzumiranja jedne ili dve ─Źaše alkohola pra─çene su uz pomo─ç skenera.

U─Źesnici su podeljeni u dve grupe. Jedni su dobili da popiju tri pi─ça sa votkom, dok je druga polovina dobila bezalkoholno pi─çe ili placebo.

Na osnovu snimaka ustanovljena je znatno manja aktivnost u prefrontalnom kortekstu kod osoba koje su konzumirali alkohol u pore─Ĺenju sa onima koji su dobili placebo, dok je aktivnost u hipotalamusu bila pove─çana. Rezultati su u stvari pokazali da alkohol ometa prefrontalni korteks, zbog ─Źega i dolazi do agresije.

"U pitanju su delovi mozga uz pomo─ç kojih se manifestuju razli─Źiti oblici ponašanja, kao što su smirenost naspram agresije u zavisnosti od toga da li je osoba trezna ili pijana."

Neka istra┼żivanja pokazuju da su po─Źinioci ubistava ─Źeš─çe bili pod uticajem alkohola nego kokaina i heroina zajedno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE