Obrenovac, 16.04.2024

Duvan pretvorili u 'fabriku' vakcina protiv dečje paralize


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2017.
Britanski naučnici proizveli su vakcinu protiv dečje paralize u listovima duvana, što bi mogao da bude preloman događaj u proizvodnji vakcina protiv te i drugih zaraznih bolesti, prenosi Bi-Bi-Si

Foto:Thinkstock
Stručnjaci centra "Džon Ines" u Norfolku kažu da je postupak jeftin, jednostavan i brz. Osim što bi mogao da pomogne u iskorenjivanju poliomijelitisa, naučnici veruju da bi njihov inovativan pristup pomogao svetu da bolje reaguje na iznenadne pretnje, kao što su virus zike i ebole.

Vakcina je "autentična kopija" poliovirusa i spolja mu je gotovo identičan, ali je iznutra prazan. Ima sve osobine potrebne za aktiviranje imunološkog sistema, ali ne prouzrokuje zarazu. Naučnici su iskoristili jednu vrstu duvana i njegove listove pretvorili u "fabrike" vakcina. Tako dobijene vakcine spečile su zarazu u životinja, a 3D analiza njihove strukture pokazala je da su gotovo identične poliovirusu.

"Radi se o vrlo obećavajućoj tehnologiji. Nadam se da nećemo morati dugo da čekamo na vakcine dobijene iz biljaka", izjavio je profesor Džordž Lomonosov.

Istraživanje je finansirala Svetska zdravstvena organizacija (WHO), u sklopu napora da se nađe zamena za vakcinu protiv dečje paralize. Polio, koji može da izazove trajnu paralizu, prošlost je za veći deo sveta, ali ipak nije sasvim iskorenjen.

A korišÄ‡enje oslabljenog poliovirusa u postojećim vakcinama može da dovede do toga da virus ponovo stekne neka od svojih opasnih svojstava, poznata kao poliovirus iz vakcine.

"Postojeće vakcine dobijaju se iz velikih količina živog virusa, pa postoji rizik da se nenamerno iznesu i izazovu zaraze", kaže droktor Endrju Makadam iz britanskog Nacionalnog instituta za biološke standarde i kontrolu.

"Ova studija korak je napred u mogućoj zameni postojećih vakcina jeftinom i održivom proizvodnjom", dodao je on.

Nova tehnologija nije ograničena samo na dečju paralizu i mogla bi da se koristiti za proizvodnju vakcina protiv većine virusa, kao i antitela koja se koriste u lečenju tumora, ističu naučnici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE