Obrenovac, 17.10.2018

Osteoporoza, bolest čija je prevencija nužna


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2017.
Od osteoporoze najčešće obolevaju pripadnici starije populacije, a statistički pokazatelji ukazuju na to da smo jedna od najstarijih nacija u Evropi, rečeno je na konferenciji povodom Dana borbe protiv osteoporoze

Foto:Thinkstock / Ilustracija
Osteoporoza i osteoporotski prelom se javlja kod jedne od tri žene i jednog od pet muškaraca starijih od 50 godina, što znači da je veliki deo naše populacije u riziku od nastanka osteoporotskog preloma, kazala je klinička ortopetkinja KCV-a docent dr Radmila Matijević, istakavši da taj prelom podrazumeva pre svega prelom ručnog zgloba, prelom kičmenog pršljena i prelom kuka.

Ona je kazala i da je osteoporoza takva bolest koja nema nikakve manifestacije dok se ne dogodi prelom, te da je izuzetno bitno da svi pacijenti koji zadobiju prvi prelom, koji nije nastao padom sa visine ili tokom saobraćajnog trautizma, budu dijagnostikovani za osteoporozu.

U KCV imamo deksa aparat, rade se svakodnevno deksa pregledi i naravno trebalo bi da imamo još takvih aparata i nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti da radimo još više pregleda. Lekovi se prepisuju na recept svim pacijentima kojima je ustanovljena potreba za terapijom, tako da su mogućnosti za lečenje te bolesti zaista velike, kazala je ona.

Matijevićeva je dodala da je prelom kuka najopasnija komplikacija koja nastaje kod osteoporoze zbog toga što prelom kao takav, bez obzira na vrstu zdravstvenog osiguranja, dovodi do smrtnosti od 20 do 30 odsto tokom prve godine života nakon preloma, dok oko 75 odsto pacijenata ne budu više samostalni na nivou na kome su bili pre preloma kuka.

Istaknuto je da se na globalnom nivou svake tri sekunde dogodi prelom izazvan osteoporozom, te da najveći problem predstavlja činjenica da gotovo 80 odsto osoba sa prelomom koji je nastao kao posledica te bolesti nikada ne dobiju adekvatne preglede i terapije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE