Obrenovac, 22.07.2019

Tri zdrave navike koje ─çe vam produ┼żiti ┼żivot 7 godina


Izvor: Radiosarajevo.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2018.
Nova studija bavila se zdravim na─Źinom ┼żivota. Prvi put, nau─Źnici su povezali tri stvari - nepu┼íenje, odr┼żavanje normalne te┼żine i umerenu konzumacija alkohola - sa sedam dodatnih godina ┼żivota

Foto:Thinkstock


´╗┐

Istra┼żivanje, objavljeno u ─Źasopisu Health Affairs, tako─Ĺe je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta. Autori studije nadaju se da ─çe njihovo otkri─ça biti poziv ljudima da promene nezdrave obrasce ponašanja.

Da bi ispitali u─Źinke specifi─Źnih zdravstvenih ponašanja na dugove─Źnost, istra┼żiva─Źi sa Univerziteta Mi─Źigen i Instituta Maks Plenk za demografska istra┼żivanja u Nema─Źkoj analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, ispituju─çi ih o njihovom zdravlju i na─Źinu ┼żivota svake dve godine.

Sveukupno, muškarci i ┼żene u istra┼żivanju imali su o─Źekivani ┼żivotni vek od 77,7 i 81,4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili imali su indeks telesne mase manji od 30 (prag za gojaznost) obi─Źno ┼żive ─Źetiri do pet godina du┼że od opšte populacije.

Kada su istra┼żiva─Źi uklju─Źili i konzumaciju alkohola, otkrili su da su oni koji su umereno pili - manje od 14 pi─ça nedeljno za muškarce i sedam za ┼żene - ┼żiveli sedam godina du┼że od opšte populacije i da su te godine uglavnom bile tako─Ĺe bez invaliditeta.

"Ovaj nalaz ima implikacije ne samo za pojedince i njihove porodice, ve─ç i za zdravstveni sistem u celini", rekao je voditelj studije Nel Mehta sa Univerziteta u Mi─Źigenu, koji je i ove dodatne godine nazvao "ogromnom beneficijom".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE