Obrenovac, 05.08.2020

Zašto ne smete da unosite manje od 1.200 kcal dnevno?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2017.
Osnovni princip mršavljenja je ostvarivanje energetskog (ili kalorijskog) deficita, tako što ćete jesti manje kalorija ili ih pojačano koristiti tokom fizičke aktivnosti ili i jedno i drugo

Foto:Thinkstock
Ovo poslednje se uglavnom savetuje kao najbezbedniji način gubljenja suvišnih kilograma.

Međutim, u tom pravilu postoji jedno ograničenje: dnevno ne smete da unosite manje od 1.200 kcal.

Određivanje bezbednog kalorijskog deficita može biti vrlo komplikovano, jer svaka osoba ima drugačiji bazalni metabolizam, građu i nivo fizičke aktivnosti, a to zavisi i od pola i godina.

Ipak, to je malo lakše kada imamo u vidu da se u jednom kilogramu telesnih masti nalazi oko 7.000 kcal. Dakle, kako biste nedeljno gubili jedan kilogram telesne mase, morate umanjiti energetski unos ili povećati potrošnju, tako da ukupni deficit bude 7.000 kcal.

Primera radi, ako svakodnevno unosite 500 kcal manje, izgubićete oko pola kilograma nedeljno. Još je bolje ako energetski unos smanjite za 250 kcal, a uz to izbodite neke vežbe koje dovode do gubitka još 250 kcal dnevno.

Restrikcije u ishrani ne smeju da idu ispod 1.200 kcal, jer to dovodi do usporavanja metabolizma i time zaustavljanja mršavljenja. Za muškarce je taj broj i veći - 1.800 kcal.

Ako zanemarite to pravilo, dolazi do niza fizioloških reakcija i razgradnje mišića, što je odgovor vašeg tela na stanje stresa kom ste ga izložili.

Ukratko, ako želite da smršate, bavite se aerobnom aktivnošću, promene u ishrani uvodite postepeno i nemojte da gubite više od jednog kilograma nedeljno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE