Obrenovac, 21.04.2024

Leđa bole kad se mišići grče


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2017.
Bolovi u donjem delu leđa veoma su česti, ali uglavnom potpuno bezopasni, a najčešće im je uzrok nepravilno držanje, slabost u mišićima, te nagli i nepravilni pokreti

Foto:Thinkstock
Grčevi u mišićima najčešći su razlog bolova u donjem delu leđa. Zbog toga terapija najčešće uključuje opuštanje napetosti u mišićima. Rizik od grčeva znatno se povećava ako su slabi mišići u području stomaka, napeti na kukovima, slabi leđni ili jer je karlica previše nagnuta napred.

Oko 80 do 90 odsto odraslih osoba osećalo je bolove u donjem delu leđa u nekom periodu života, ali oni se sa starenjem javljaju sve češće. Prvi se javljaju između 30. i 50. godine zbog sedelačkog načina života i peti su najčešći razlog odlaska lekaru.

Malo odležati da bi bolovi u leđima prestali zvuči logično, međutim, nije jedino i najbolje rešenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje nastave normalne i uobičajene aktivnosti ranije primete prestanak bolova. Ako se dugo ostane u istom položaju, povećava se rizik od nastanka upale zglobova.

Uglavnom nije potrebno snimanje leđa jer snimci neće pokazati stanje mišića ili ligamenata, osim ukoliko je bilo povrede leđa ili ako bolovi ne prestaju ni posle nekoliko nedelja.

Nakon prvog naleta bolova treba se odmarati dan-dva i nanositi hladne obloge, potom tople da bi se napeti mišići opustili. Lekovi protiv bolova se uzimaju jedino ako su bolovi zaista nesnošljivi. Preporučiljivo je ostati aktivan što je više moguće, dok oni koje se odluče da se nekoliko dana odmore valja da probaju da šetaju svakih nekoliko sati jer će kretanje ubrzati ozdravljenje. Poseta doktoru je, ipak, neizbežna ako se bolovi ne ublaže ili pogoršaju nakon deset dana.

Osobe koje spavaju na umereno čvrstom madracu mnogo brže primete pozitivne rezultate, pošto on manje pritiska na kukovima i ramenima te dopušta san u prirodnom položaju.

Kiropraktičar, fizikalna terapija, joga ili masaža mogu mnogo pomoći. Međutim, osobama koje pate od bolova duže od sedam dana i stručnjaci preporučuju alternativne oblike lečenja, čak i nakon svih preduzetih mera.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE