Obrenovac, 20.05.2019

Muškarci ređe idu kod lekara


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2017.
Muškarci se, zbog genetskog sklopa i psihe, drugačije razbolevaju zbog čega se nameće i drugačiji pristup njihovom lečenju u odnosu na žene

Foto:Shutterstock
DA li ste znali da se muškarci zbog genetskog sklopa i psihe drugačije razbolevaju, zbog čega se nameće i drugačiji pristup njihovom lečenju u odnosu na žene. U zdravlju muškog organizma značajnu ulogu igra hormon testosteron, vrlo bitan za razvoj muškog embriona, a izuzetno aktivan u pubertetskom periodu. Njihova psiha i vaspitanje takođe se u priličnoj meri razlikuje od psihe i vaspitanja žene, ističu stručnjaci nemačkog Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg-Ependorf, nakon obavljenih istraživanja.

- Muškarci uglavnom misle da moraju da budu jaki, da ne smeju da pokazuju slabosti, zbog čega često zanemaruju preglede kod lekara. Osim toga, muškarci su hendikepirani i zbog genetske strukture hromozoma. Za razliku od žena koje imaju dva iks hromozoma od kojih je jedan zaštita da ne dođe do genetskih oštećenja, muškarci imaju samo jedan, zbog čega su genetska oštećenja kod njih mnogo opasnija.

Dokazano je i da su muškarci u ranoj i srednjoj životnoj dobi više podložni pojavi hipertenzije, a da su između 45. i 60. godine izloženi trostruko većoj opasnosti od infarkta nego žene - naglašava dr Frank Somer, predsednik Nemačkog društva za zdravlje muškaraca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE