Obrenovac, 17.10.2018

Sedenje uništava zglobove


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 22.08.2017.
Nova studija sa Harvarda pokazala je da zbog sedelačkog načina života sadašnje generacije sve više obolevaju od artritisa

Foto:Printscreen
Naučnici su pregledali više od 200 skeleta pacijenata umrlih u poslednjih 100 godina, da bi ustanovili kako se menjala stopa osteoartritisa zgloba kolena tokom godina. Izgleda da je bolest dvostruko češća kod onih koji su nedavno preminuli, što pokazuje progresiju bolesti u odnosu na početak veka. Ovo je prva studija koja ukazuje na uvećanje stope osteoartritisa kolena.

Oni rođeni posle Drugog svetskog rata dva puta češće obolevaju od osteoartritisa. Stručnjaci upozoravaju da je povećanje broja obolelih posledica neaktivnosti koja prati današnji stil života, i to više nego faktori kao što su gojaznost ili duži životni vek jer je bolest česta kod mladih i mršavih ljudi.

"Razumevanje nastanka osteoartritisa kolena važan je izazov jer je bolest skoro potpuno nemoguće lečiti, osim zamenom zgloba kolena", kaže vođa istraživačkog tima Daniel Liberman.

Prevencija je, zbog toga, veoma važna. Ljudi su sve manje aktivni, što vodi do niza drugih problema, pa se zdravlje sve ubrzanije urušava.

Kako je moguće prevenirati bolest? Važno je održavati zdravu telesnu težinu, posebno ako sedite ceo dan. Treba izbegavati slatka pića, a za užinu uzimati nešto zdravo. Na svaki sat treba prošetati. Ključ za održavanje zdravih zglobova je da su stalno u pokretu. Dovoljno je vežbati pola sata dnevno. Ukoliko postoji bol u zglobovima ili napetost, vežbajte kad god možete, samo da se olakša pritisak na zglobove. Treba kontrolisati visinu šećera u krvi, jer on može da uzrokuje kočenje zglobova i upale.

Izvor: Nedeljnik.rs

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE