Obrenovac, 03.08.2020

Koliko kafa dnevno može pozitivno da utiče na zdravlje


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2017.
Umereno ispijanje kafe ne može da škodi zdravlju, a tri do četiri šoljice dnevno može čak da ima pozitivan efekat na zdravlje, pokazala je analiza svih prethodnih istraživanja

Foto:Thinkstock
Ustanovljen je manji rizik od oboljenja jetre i kancera, kao i nizak rizik od smrti uzrokovane infarktom, ali naučnici ne mogu da tvrde da je uzrok toga kafa.

Previše konzumiranja kafe u trudnoći bi moglo da bude štetno, pokazali su rezultati. Stručnjaci svakako navode da kafu ne bi trebalo piti iz zdravstvenih razloga ili zbog prevencije bolesti.

Naučnici sa Univerziteta Sautempton prikupili su podatke o uticaju kafe na sve aspekte ljudskog tela na osnovu rezultata više od 200 studija.

U poređenju sa osobama koje ne piju kafu, ljubitelji ovog napitka koji dnevno piju tri do četiri šoljice imaju smanjen rizik od srčanih problema ili smrti izazvane injima.

Kao najveće dobrobiti od konzumiranja kafe naučnici navode smanjen rizik od oboljenja jetre.

Međutim, profesor Pol Roderik, koautor studije, sa Univerziteta Sautempton ističe da na osnovu rezultata ne mogu da tvrde da konzumiranje kafe pravi razliku.

"Efekat bi mogli da imaju i faktori kao što su godine, bez obzira na to da li je reč o pušaču ili nepušaču i koliko vežbaju“, navodi Roderik.

Ipak, rezultati su potvrdili i druga istraživanja o kafi, tako da se pozitivan uticaj kafe može smatrati realnim.

"Postoji balans rizika u životu, a koristi od umerenog konzumiranja kafe deluju kao prevazilaženje rizika“, dodaje on.

Trudnice ne bi trebalo dnevno da unose više od 200mg kofeina, što znači ne više od dve šoljice kafe, jer bi moglo da prouzrokuje pobačaj. Takođe ističu da bi žene sa rizičnim frakturama trebalo da izbegavaju konzumiranje kafe.

Za ostale, umeren unos kofeina znači 400mg dnevno, odnosno, tri do četiri šoljice kafe, piše Bi-Bi-Si.

Istraživači takođe preporučuju da se konzumenti pridržavaju "zdravih" kafa, tj da izbegavaju šećer, mleko i dodatak kafi kao što je kolačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE