Obrenovac, 25.06.2019

Ples, najbolja vežba za sporije starenje tela i uma


Izvor: nedeljnik.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
Fizički aktivni ljudi mogu da uspore proces starenja svog mozga a samim tim i tela, tvrdi studija objavljena u časopisu 'Frontiners in Human Neuroscience'

Foto:Thinkstock
Posebno dobra aktivnost koja najviše utiče na odlaganje starenja, i mentalnog i fizičkog, jeste ples. Kako objašnjava doktorka Ketrin Rehfild, fizička aktivnost ima efekat usporavanja i sprečavanja propadanja mentalnih i fizičkih sposobnosti uobičajenog za starenje.

Pored plesa, i vežbe izdržljivosti su te koje povećavaju onaj deo mozga koji je najskloniji propadanju. Iako, samo plesanje je posebno korisno za održavanje ili čak popravljanje ravnoteže, prenosi Nedeljnik.

Naučnici su za istraživanje odabrali 52 volontera starosti od 63 do 80 godina i podelili ih u dve grupe; jedna se učlanila na ples, a druga je bila sportska kontrolna grupa. Oni koji su plesali su imali stalne promene koreografije i tražilo se da od njih to sve zapamte.

Program sportske grupe uključivao je vežbe snage, izdržljivost i fleksibilnost. Kod obe grupe je primećeno uvećanje hipokampusa, područja mozga koje je najsklonije propadanju zbog starenja. Taj deo mozga je, takođe, zadužen za memoriju, ravnotežu i učenje. Kod onih u plesnoj grupi povećali su se i delovi leve stane hipokampusa, i poseban deo desne strane pod imenom subikulum.

Plesanje, posebno ono praćeno promenama koreografije, bolja je aktivnost od nekih aktivnosti koje zahtevaju ponavljanje, kao što je vožnja bicikla ili hodanje. Oni iz plesne grupe su, takođe, puštali različite žanrove muzike, a plesnu rutinu menjali svake dve nedelje, i izvodili različite pokrete rukama, formacije, korake, ritmove i brzine.

Mnogo je važno prepustiti se muzici i ne razmišljati da li izgledate smešno jer ona ima terapeutski efekat i podiže nivo sreće.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE