Obrenovac, 24.10.2018

JOD - za zdravu mamu i bebu


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2017.
Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod

Foto:Thinkstock


´╗┐

Jod je mineral koji svakodnevno mora biti zastupljen u ishrani trudnica. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je upravo nedostatak joda, svuda u svetu, najva┼żniji uzro─Źnik nedovoljno razvijenog mozga kod fetusa, a to se mo┼że spre─Źiti.

Drugi razlog redovnog unosa joda kod trudnica jeste štitna ┼żlezda. Ukoliko štitnja─Źa ne obavlja svoju funkciju pravilno, pove─çava se rizik od prevremenog poro─Ĺaja, a mo┼że do─çi do nepravilnosti u telesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.

Pošto je jod va┼żan i u prve tri godine razvoja mozga deteta, va┼żno je uvrstiti ga u ishranu deteta svakodnevno. Sa samo 150 mikrograma dnevno, ─Źovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo ve─çe, oko 250 mikrograma. Kako telo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom. To su tikvice, beli luk, arti─Źoke, zatim morska riba i alge a kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Za zdravu mamu i bebu, ne zaboravite jod!

Prema poslednjim istra┼żivanjima, nedostatak joda u trudno─çi mo┼że kasnije izazvati ni┼żi IQ deteta, probleme u razumevanju i ─Źitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pam─çenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE