Obrenovac, 22.07.2019

Ovo je jedna od najopasnijih posledica dugotrajnog gledanja televizije


Izvor: Klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2018.
Istraživanje objavljeno u časopisu 'Thrombosis and Thrombolysis' otkriva da rizik stvaranja krvnih ugrušaka znatno raste kod osoba koje više vremena provode pred televizijskim ekranom

Foto:Thinkstock
Gledanje televiijskog programa, odnosno gledanje serija jednu epizodu za drugom, može biti opasno za vaše zdravlje, pa istraživači sugerišu da je vreme da nađete drugi hobi.

Venska tromboembolija, VTE, odnosno krvni ugrušak koji često nastaje u venama nogu, povezan je s dugotrajnim satima provedenima u sedenju. Vremenom može da putuje i utiče na cirkulaciju u plućima, pa bude i smrtno opasan.

U istraživanju Univerziteta u Minesoti učestvovao je veliki broj ljudi kroz period od 24 godine, a reč je o prvom istraživanju koje povezuje dugotrajno gledanje programa i pojave venske tromboembolije među populacijom na zapadu.

Doktor Jasuhiko Kubota, vodeći naučnik studije, objašnjava da štetan uticaj tako dugotrajnog gledanja u ekran ostaje nepromenjen čak i ako se osoba dosta kreće.

"Rezultati ukazuju na to da i osobe koje imaju redovnu telesnu aktivnost ne bi trebalo da ignorišu potencijalna oštećenja koja nastaju zbog predugog sedenja", kaže Kubota.

Izbegavanje dugotrajnog sedenja, povećanje telesne aktivnosti i kontrolisanje telesne težine važni su faktori u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka, piše klix.ba.

Zanimljivo je, takođe, da je istraživanje pokazalo da je tromboza češÄ‡a u zapadnim zemljama nego u azijskom svetu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE