Obrenovac, 17.10.2018

Depresija je mnogo više od mentalnog poremećaja


Izvor: Indy100,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2017.
Novo istraživanje je pokazalo da su ljudi koji pate od depresije u većoj opasnosti od obolevanja od raka ili kardiovaskularnih bolesti

Foto:Thinkstock
Ovaj mentalni poremećaj nije uvek lako uočiti i može se lako ignorisati.

Nova studija pokazala je da depresija može da bude fatalna iz nekoliko razloga. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Grenada pokazalo je da depresija ne utiče samo na mozak, već i na celo telo.

Rezultati koji su nastali na osnovu analiziranja 29 sprovedenih studija pokazala su da depresija potpuno menja funkcije detoksikacije tela. To bi moglo da dovede do ozbiljnih bolesti, pa čak i do prevremene smrti.

U istraživanju je učestvovala 3.961 osoba, a stručnjaci su konzistentno pronalazili povezanost depresije sa nivoom oksidativnog stresa.

Oksidativni stres predstavlja neravnotežu u telu koja sprečava oslobađanje toksičnih supstanci.

Problem nastaje kada se poremeti fina ravnoteža i kada otkažu prirodni mehanizmi odbrane pa nivo slobodnih radikala počne da prevazilazi kapacitet organizma da ih neutrališe, što menja oksidativni status i telo ulazi u zonu povećanog oksidativnog stresa, ili stanje visokog rizika za nastajanje najrazličitijih poremećaja i bolesti.

Antioksidante - supstance poput enzima mokraćne kiseline, cinka i dismutaze smanjene su u stanju depresije, dok oksidativni stres u tom slučaju raste.

Istraživači na osnovu rezultata studije sada smatraju da depresija i problemi koji sa njom dolaze mogu da se tretiraju na tradicionalan način.

Kroz regularne terapije ili odgovarajuće lekove telo može da se bori protiv oksidativnog stresa.

Nakon odgovarajućeg lečenja mnoge osobe su u potpunosti povratile svoje zdravlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE