Obrenovac, 22.07.2018

Na─Źin na koji bespovratno uni┼ítavate svoje zdravlje


Izvor: klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 27.11.2017.
Nedavno istra┼żivanje nau─Źnika sa Univerziteta u Helsinkiju pokazalo je da poreme─çaji u ishrani kod mladih uzrokuju dugoro─Źne negativne posledice po zdravlje

Foto:Thinkstock


´╗┐

Prime─çeno je da je poreme─çena ravnote┼ża u ishrani kod ispitanika uticala na pove─çanje telesne te┼żine, ve─çi obim struka i lošije mentalno zdravlje, što su negativni efekti koji su bili prisutni i nakon 10 godina.

"Nepravilna ishrana ne deluje štetno, s obzirom na to da je toliko rasprostranjena me─Ĺu mladima. Me─Ĺutim, ona ostavlja dugoro─Źne negativne posledice po zdravlje i mentalno stanje mladih. ─îak i ako simptomi ne pokazuju klini─Źki poreme─çaj ishrane, rano prepoznavanje i le─Źenje su izuzetno va┼żni", rekla je nutricionista Ula Kerkejnen, u─Źesnica u istra┼żivanju.

Studijaje sprovedena nad 4.900 mladih Finaca, koji su u okviru ankete odgovarali na pitanja o navikama u ishrani, te┼żini, zdravlju i psihološkom stanju u ┼żivotno doba od 24 godine, ali i nakon deset godina, kada su imali 34 godine.

Nau─Źnici su došli do zaklju─Źka da je nepravilna ishrana sredinom dvadesetih bila uzro─Źnik lošijeg psihi─Źkog zdravlja me─Ĺu ┼żenama i muškarcima deset godina kasnije.

"Ovi rezultati pokazuju da je nepravilna ishrana štetna za fizi─Źko i mentalno zdravlje mladih, kako kratkoro─Źno, tako i dugoro─Źno. Da bismo ubla┼żili ova dugoro─Źna negativna dejstva, moramo ranije da prepoznamo ovaj poreme─çaj", rekla je Kerkejnen.

Ishrana je poreme─çena kada osoba proizvoljno odlu─Źuje kada je gladna ili sita, bez obzira na to kako se ose─ça.

Ishrana tako─Ĺe mo┼że da se smatra poreme─çenom ako osoba precizno planira svaki obrok unapred, ra─Źuna kalorije i vaga hranu, ako je na strogim dijetama ili isklju─Źuje odre─Ĺenu hranu iz svog jelovnika, tvrde─çi da to radi zdravstvenih ili eti─Źkih razloga, dok je stvarni razlog zapravo gubitak te┼żine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE