Obrenovac, 23.10.2018

Način na koji bespovratno uništavate svoje zdravlje


Izvor: klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 27.11.2017.
Nedavno istraživanje naučnika sa Univerziteta u Helsinkiju pokazalo je da poremećaji u ishrani kod mladih uzrokuju dugoročne negativne posledice po zdravlje

Foto:Thinkstock
Primećeno je da je poremećena ravnoteža u ishrani kod ispitanika uticala na povećanje telesne težine, veći obim struka i lošije mentalno zdravlje, što su negativni efekti koji su bili prisutni i nakon 10 godina.

"Nepravilna ishrana ne deluje štetno, s obzirom na to da je toliko rasprostranjena među mladima. Međutim, ona ostavlja dugoročne negativne posledice po zdravlje i mentalno stanje mladih. Čak i ako simptomi ne pokazuju klinički poremećaj ishrane, rano prepoznavanje i lečenje su izuzetno važni", rekla je nutricionista Ula Kerkejnen, učesnica u istraživanju.

Studijaje sprovedena nad 4.900 mladih Finaca, koji su u okviru ankete odgovarali na pitanja o navikama u ishrani, težini, zdravlju i psihološkom stanju u životno doba od 24 godine, ali i nakon deset godina, kada su imali 34 godine.

Naučnici su došli do zaključka da je nepravilna ishrana sredinom dvadesetih bila uzročnik lošijeg psihičkog zdravlja među ženama i muškarcima deset godina kasnije.

"Ovi rezultati pokazuju da je nepravilna ishrana štetna za fizičko i mentalno zdravlje mladih, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Da bismo ublažili ova dugoročna negativna dejstva, moramo ranije da prepoznamo ovaj poremećaj", rekla je Kerkejnen.

Ishrana je poremećena kada osoba proizvoljno odlučuje kada je gladna ili sita, bez obzira na to kako se oseća.

Ishrana takođe može da se smatra poremećenom ako osoba precizno planira svaki obrok unapred, računa kalorije i vaga hranu, ako je na strogim dijetama ili isključuje određenu hranu iz svog jelovnika, tvrdeći da to radi zdravstvenih ili etičkih razloga, dok je stvarni razlog zapravo gubitak težine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE