Obrenovac, 22.07.2019

Nau─Źnici iz celog sveta u borbi protiv 1,6 miliona neotkrivenih virusa


Izvor: Futurism.com, Telegram.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2018.
Nau─Źnici veruju da kod ptica i sisara postoji vi┼íe od 1,6 miliona virusa koji jo┼í nisu otkriveni. Oko jedne polovine njih mo┼że da zarazi ljude. Predvo─Ĺeni timom sa Kalifonijskog univerziteta Dejvis, nau─Źnici ┼íirom sveta odlu─Źili su da identifikuju nove viruse pre nego se to dogodi

Foto:Thinkstock / Ilustracija


´╗┐

Projekat koji nosi naziv "Global Virome Project", ─Źiji su ciljevi nedavno objavljeni u ─Źasopisu Science Magazine, predstavlja inicijativu koja bi trebalo da otkrije nepoznate viruse koji vrebaju na Zemlji.

Otkrivanjem virusa koji se nalaze na ┼żivotinjama a koji potencijalno mogu da pre─Ĺu i na ljude, nau─Źnici predvi─Ĺaju da bi mogli da zaustave taj proces. Poznaju─çi neprijatelja s druge strane, ─Źove─Źanstvo bi moglo da bude daleko spremnije za rešavanje epidemije smrtonosnih virusa, tako da bi projekat mogao da postane klju─Ź za rešavanje slede─çe pandemije.

Broj virusa za koje se sada zna manji je od 0,1 odsto ukupnog broja potencijalnih virusa. Izvršna direktorka na Univerzitetu Dejvis Jona Mezet ka┼że da je vreme da po─Źnemo da se ponašamo proaktivno.

"Mo┼żemo da identifikujemo budu─çe pretnje i da preduzmemo potrebne korake da spre─Źimo slede─çu pandemiju", isti─Źe ona.

Projekat "Global Virome" ─çe, tokom slede─çe decenije, raditi na identifikaciji oko 70 odsto potencijalnih pretnji. Planirano je da se saradnja uspostavi na osnovu prethodnih istra┼żivnja koje je sprovodila Ameri─Źka agencija za me─Ĺunarodni razvoj (PREDICT). Oni su identifikovali više od 1.000 ranije nepoznatih virusa, ali je njihov uspeh daleko od ambicioznih planova projekta "Global Virome".

Postoji nekoliko klju─Źnih informacija koje nau─Źnici treba da znaju o virusu da bi mogli da uspostave njegov "ekološki profil": odakle poti─Źe, gde uspeva, koga mo┼że da zarazi i kako se prenosi. Što pre se ustanove ove karakteristike, to ─çe br┼że medicinski stru─Źnjaci mo─çi da "ciljaju" ljude kod kojih postoji najve─çi rizik od bolesti za koje još ne znamo da postoje.

Zahvaljuju─çi zna─Źajnom finansiranju i anga┼żmanu nau─Źnika iz celog sveta, projekat "Global Virome" ima potencijal da postigne daleko više od onoga što je zacrtano u po─Źetku.

"Tim je uzbu─Ĺen zbog ─Źinjenice da potencijal njihovog rada mo┼że dovesti do nepovezanog i ─Źesto neo─Źekivanog napretka kada su zdravlje ljudi i ┼żivotinja, ali i nauka u pitanju", navodi se na sajtu projekta.

Prednosti spre─Źavanja izbijanja bolesti idu mnogo dalje od opšteg zdravlja na globalnom nivou, isti─Źe tim nau─Źnika. "Spre─Źavanje izbijanja bolesti moglo bi da košta manje nego reagovanje na novonastalu bolest."

Pandemije ne zna─Źe samo izgubljene ┼żivote ljudi, nego trajno uti─Źu i na finansijske mogu─çnosti nacije, pa prevencija nije samo ulaganje u globalno zdravlje nego i u globalnu ekonomiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE