Obrenovac, 22.10.2018

Sedam saveta za borbu protiv gripa


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2017.
Organizam je najotporniji uz pravilnu ishranu, ve┼żbanje i izbegavanje upotrebe cigareta i alkohola. Ali ako se ve─ç razbolite, grip obavezno treba prele┼żati na odgovaraju─çi na─Źin

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ovi saveti daju odgovor na pitanje šta bi trebalo da u─Źinite pre dolaska gripa i kako da se zaštitite kada bolest nastupi.

1. Simptomi

Simptomi gripa su visoka temperatura, drhtavica, bolovi u miši─çima i zglobovima, malaksalost, a kod dece neretko i mu─Źnina, odnosno povra─çanje. Mogu da se pojave i kašalj i šmrkavica, simptomi koji su ina─Źe izra┼żeniji kod prehlade.

Uzimanje preparata protiv povišene temperature i bola mo┼że da pomogne da se ose─çate bolje, ali treba obratiti pa┼żnju na to da se upotrebljavaju prema uputstvu. Deci se smeju davati samo preparati koji su izri─Źito namanjeni njihovom uzrastu.

2. Mirovanje

Najbolje je mirovati, prele┼żati grip kod ku─çe i dati organizmu priliku da se oporavi, a tako i ne prenositi virus na druge. Primereno mirovanje i odmor klju─Źni su za oporavak od gripa.

Ako se potpuno ne oporavite, mo┼żete produ┼żiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

3. Pomo─ç

Ako primetite da se ne oporavljate (danima ne mo┼żete da snizite telesnu temperaturu, imate teško─çe sa disanjem, gutanjem i sli─Źno), obavezno se javite lekaru.

4. Antibiotici

Grip je virusna, a ne bakterijska bolest, pa zato nema smisla le─Źiti ga antibioticima na svoju ruku. Ako se pojave bakterijske komplikacije, pacijent ─çe biti le─Źen antibioticima, ali o tome mora da odlu─Źi lekar.

5. Maramice

Najbolje je da koristite maramice za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kijete i kašljete i odr┼żavajte higijenu ruku. Provetravajte prostorije u kojima boravite.

6. Te─Źnost

Uzimajte dovoljno te─Źnosti. ─îajevi i supe su veoma dobri za to, pošto su bogati mineralima.

7. Vakcina

Najbolja zaštita protiv gripa je vakcinisanje. Vitamin C, cink i razli─Źiti biljni preparati, iako poma┼żu, ne predstavljaju specifi─Źnu zaštitu.

Organizam ─çe biti najotporniji uz pravilnu ishranu, redovnu ve┼żbu, izbegavanje cigareta, alkohola i stresa, i uz dovoljno odmora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE