Obrenovac, 25.06.2019

Klju─Źni simptomi depresije na koje treba obratiti pa┼żnju


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2018.
Kad ─Źujemo da je neko depresivan, obi─Źno to ve┼żemo za stanja i ose─çaje koje smo imali sami u nekim sli─Źnim tu┼żnim situacijama, iako ─Źesto ne mo┼żemo da defini┼íemo ┼íta to zna─Źi...

Foto:Thinkstock


´╗┐

 Ali kada se govori o depresiji u klini─Źkom smislu, odnosno u smislu ozbiljnog poreme─çaja, podrazumeva se skup simptoma koji imaju svoj intenzitet i trajanje.

Kod depresije u klini─Źkom smislu loše raspolo┼żenje naj─Źeš─çe nije vezano za samo jednu ┼żivotnu situaciju ili akciju, ve─ç je trajno. Tako─Ĺe, ono je uvek vezano i za neke druge simptome koji pripadaju somatskim, kognitivnim i sferama ponašanja, ka┼że dr Petrana Bre─Źi─Ź iz Zavoda za afektivne poreme─çaje Klinike za psihijatriju Vrap─Źe.

Dodaje da takvo stanje po pravilu traje du┼że od dve nedelje i intenzitetom je takvo da onemogu─çava osobu u normalnom porodi─Źnom i širem socijalnom funkcionisanju.

"Kada bilo koji simptom ili ne┼żeljeno ponašanje traje du┼że od petnaestak dana, ili je takovog intenziteta da sami vidimo, ili nam drugi ka┼żu da više ne mo┼żemo sami, da smo druga─Źiji, da smo promenili ponašanje ili po─Źeli da zakazujemo, to su znakovi depresije. Ako tuga, razdra┼żljivost, gubitak energije, nemogu─çnost popravljanja raspolo┼żenja, nesanica, napetost, nemir, ose─çaj krivice i li─Źne nesposobnosti, te razni telesni simptomi traju du┼że od petnaestak dana, svakako treba potra┼żiti pomo─ç", ka┼że dr Bre─Źi─ç

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), od depresije danas boluje oko 300 do 350 miliona ljudi, a do 2020. godine posta─çe drugi globalni zdravstveni problem (sada je na 4. mestu), a u ┼żenskoj populaciji prvi.

Ona je prominentni javno zdravstveni problem, jer je uzrok ne samo visoke bolesnosti, ve─ç i smrtnosti (15 odsto depresivnih osoba izvrši samoubistvo), radne nesposobnosti, pove─çanog rizika kardiovaskularnih i ostalih telesnih bolesti, isti─Źe dr Bre─Źi─ç.

Najbitniji simptomi na koje treba obratiti pa┼żnju:

1. Razli─Źite metode skrivanja i zanemarivanja problema. Osoba koja je u depresiji neretko se pretrpava obavezama i juri s jednog zadatka na drugi kako ne bi morala da razmišlja ili razgovara o onome što ju mu─Źi, pri ─Źemu je ─Źesto dovoljno da neko zagrebe po površini ose─çaja koje skriva, pa da se ceo taj "zid" raspadne.

2. Preterana sklonost plakanju, negativnom gledanju na stvari, trajan ose─çaj da ─çe sve ─Źime se bavimo po─çi po zlu, te nemo─ç da primetimo da su neke stvari ipak završile dobro uprkos našim negativnim o─Źekivanjima.

3. ─îesto isticanje uverenja "meni niko ne mo┼że/ne ┼żeli da pomogne", ili stava "meni nema pomo─çi", odnosno ose─çaja da smo u bezizlaznoj situaciji.

4. Gašenje emocija, odnosno faza apatije, tokom koje osoba ne pokazuje zanimanje ni za stvari koje su joj nekad bile va┼żne, tako da se ─Źini da "vozi" na autopilotu.

5. Neobjašnjivi bes tako─Ĺe je jedan od na─Źina izra┼żavanja depresije: Na primer, ako osoba ne mo┼że da se nosi s tugom zbog toga što ju je povredio partner, umesto da s njim reši probleme, ponekad mo┼że reagovati tako da je stalno ljutita i vi─Źe na decu.

6. Previše kriti─Źno ponašanje prema sebi, stalno insistiranje na greškama koje smo napravili, na tome da nismo dovoljno sposobni ili dorasli za posao i obaveze s kojima smo suo─Źeni.

7. Ako osoba prestane da mari za ljude koji je vole, pa i za vlastitu bezbednost – tako, na primer, mo┼że da se dogodi da postane sklona prebrzoj vo┼żnji, ili preteranom u┼żivanju u alkoholu, piše portal "24 sata".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE