Obrenovac, 03.08.2020

Akcija 'duvanski dinar': Za ili protiv?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2017.
Kada bi se na svaku prodatu paklicu cigareta naplaćivao samo po jedan dinar, sakupilo bi se oko milijardu dinara, što je jednako budžetu koji je u 2017. godini izdvojen za lečenje retkih bolesti u Srbiji, piše 'Blic'

Foto:Thinkstock
To je računica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS), koja se zalaže za uvođenje tzv. duvanskog dinara. Ovu ideju podržava i Ministarstvo zdravlja, koje naglašava da je ovakva akcija postojala pre nekoliko godina i da planiraju da je ožive.

“Ideja je da to ponovo iniciramo, jer su neke procene pokazale da bi se na taj način obezbedilo 90 odsto potrebnih sredstava za terapije obolelih od retkih bolesti, ako ne i svih sto odsto. Ministarstvo zdravlja je svakako za 2018. godinu povećalo budžet za lečenje retkih bolesti za čak 36 odsto u odnosu na ovu godinu i trebalo bi da iznosi oko 1,5 milijardi dinara. Uvođenjem duvanskog dinara ovaj budžet bi se značajno povećao“, kažu iz Ministarstva zdravlja za „Blic“.

Takođe, razmatra se i uvođenje „pivskog dinara“, a procene o eventualnoj zaradi još nisu rađene, ali računa se da bi se i tu skupila znatna svota.

Davor Duboka iz NORBS-a kaže da je realna potreba oko pet milijardi dinara godišnje za troškove lečenja obolelih od retkih bolesti, kao i da je teško navesti koliko ima obolelih jer ne postoji nacionalni registar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE