Obrenovac, 22.05.2019

Povi┼íena temperatura je najja─Źa uro─Ĺena za┼ítita


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Pove─çava se broj obolelih od prehlade, upala i infekcija prouzrokovanih virusima i bakterijama koje neretko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i na┼ía uro─Ĺena najsna┼żnija za┼ítita od virusa i bakterija

Foto:Thinkstock


´╗┐

Temperatura se spušta lekovima tek kada pre─Ĺe 38,5 stepeni Celzijusa, podse─ça nema─Źki medicinski ─Źasopis Apotheken Umschau.

Stepen groznice ne ukazuje nu┼żno na ozbiljnost situacije. Manja bolest mo┼że prouzrokovati visoku temperaturu, dok ponekad ozbiljna bolest ne mora da podigne telesnu temperaturu. Posledica blagog povišenja telesne temperature kod prehlade je ubrzavanje metabolizma, što poma┼że u borbi protiv infekcije ili upale.

Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobi─Źajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturama iznad 39 stepeni, mikrobi ne mogu da se razmno┼żavaju. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na sna┼żan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metaboli─Źki procesi za pet do osam puta, pove─çava se proizvodnja interferona koji spre─Źavaju razvoj virusa, koli─Źina gvo┼ż─Ĺa u plazmi se smanjuje, a to je va┼żno za spre─Źavanje rasta bakterija. Istovremeno se pove─çava pokretljivost i delovanje belih krvnih zrnaca koja uništavaju mikrobe.

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8C, lekari ne preporu─Źuju spuštanje lekovima jer bi, na taj na─Źin, bolest koja uzrokuje groznicu mogla da se produ┼żi.

Treba ista─çi da virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj telesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam mo┼żda ┼żeli da eliminiše virus.

Visoka temperatura naj─Źeš─çe se sni┼żava lekovima poput paracetamola, brufena, ibuprofena ili sli─Źnih analgetika i antipiretika. Poma┼że i stavljanje mlakih obloga, a preporu─Źljivo je i tuširanje mlakom vodom.

Lekarsku pomo─ç treba potra┼żiti ako temperatura dosegne 40 stepeni Celzijusa i ne spušta se bez lekova ni nakon tri dana, a prati je ose─çaj jake iscrpljenosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE