Obrenovac, 05.08.2020

Srbija: Koliko o─Źevi u─Źestvuju u podizanju deteta?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2017.
Srbiji su o─Źevi retko uklju─Źeni i anga┼żovani tokom trudno─çe, porodjaja ili u direktnoj brizi o deci, bebama, izjavila je zamenica direktora kancelarije UNICEF-a Severine Leonradi, navode─çi da je jedan od najboljih na─Źina da se oblikuje budu─çnost deteta putem dobrog roditeljstva

Foto:Thinkstock


´╗┐

''Samo nešto više od 35 odsto o─Źeva u─Źestvuje u obrazovnim aktivnostima sa nešto starijom decom uzrasta od tri do pet godina, a romski o─Źevi su još manje anga┼żovani oko svoje dece. Manje od 20 odsto njih je anga┼żovano i uklju─Źuje se u igru i aktivnosti u─Źenja sa svojom decom'', rekla je Leonardi na skupu ''Ja─Źanje uloge oca u nezi, odrastanju i vaspitanju deteta''.

Ona, me─Ĺutim, upozorava, da o─Źevi, baš kao i majke, mogu da daju svojoj deci najbolji po─Źetak, start u ┼żivotu, kada obezbe─Ĺuju zdravlje, ishranu, zaštitu.... Navode─çi da istra┼żivanje pokazuje da najranije godine ┼żivota predstavljaju kriti─Źnu, jedinstvenu, priliku da se oblikuje razvoj mozga deca, ona je istakla da su zdravlje dece, njihova sre─ça, sposobnost da u─Źe pa ─Źak i njihova sposobnost ostvarivanja prihoda opredeljeni iskustvima u ranom detinjstvu. '

'Kada deca imaju pozitivnu interakciju sa roditeljima, a posebno sa o─Źevima oni imaju bolje psihološko zdravlje, poštovanje i dugoro─Źno zadovoljstvo'', rekla je Leonardi.

Isti─Źe i da su o─Źevi, koji su bliski sa svojom decom, sre─çiji nego o─Źevi koji ne ostvaruju tu vezu. ''U UNICEF-u zajedno sa našim partnerima iz vlade i civilnog sektora ┼żelimo da pomognemo da se sruše barijere koje spre─Źavaju o─Źeve da obezbede svojim bebama i deci okre┼żenje u kome mogu uspešno da napreduju. Radimo na tome da se sve što znamo o roditeljstvu preto─Źi u politike i investicije koje pomo┼żu porodicama da obezbede najbolji start u ┼żivotu deci'', rekla je Leonardi.

Sociolog Dragan Stanojevi─ç rekao je da je zbog stvaranja novog modela roditeljstvo neophodno da se razmišlja i o novim modelima partnerstva koji moraju da budu demokrati─Źniji i ravnopravniji na svakom nivou. Kako ka┼że, tamna strana je relativno nisko u─Źestvovanje o─Źeva u svakodnevnoj obavezi oko dece.

''Kada je dete malo, ─Źetvrtina o─Źeva uopšte ne u─Źestvuje u bilo kakvim obavezama, a kada u─Źestvuje, najve─çi broj njih se decom bavi samo aktivnosti koje podrazumevaju igru i zabavu. Veoma mali broj se uklju─Źuje da obavlja svakodnevne, rutinske, poslove'', rekao je Stanojevi─ç.

Kako ka┼że, i kada dete odraste taj procenat ne raste zna─Źajno. Me─Ĺutim, kako navodi, to ne zna─Źi da su svi ti o─Źevi neodgovorni ve─ç praktikuju tradicionalno model o─Źinstva koji podrazumeva materijano obezbe─Ĺenje porodice. On isti─Źe i da je, kada se govori o o─Źevima ─Źija deca ne ┼żive sa njima - razvedenim ili neven─Źanim, stepen neodgovornosti visok. Kod razvedenih svega tre─çina o─Źeva redovno pla─ça alimenaciju, a kada su u pitanju deca neven─Źanih roditelja dve tre─çine o─Źeva uopšte ne pla─ça alimenta, rekao je Stanojevi─ç.

Stanojevi─ç isti─Źe da postoji i svetla strana jer istra┼żivanja bele┼że da postoji konstatno pove─çanje u─Źeš─ça o─Źeva u svim aktivnostima. Skup su organizovali udru┼żenja ''Gnezdo'' i ''Roditelj'' uz podršku Kabineta ministra za demografiju i populacionu politiku, a povodom 18. juna - Me─Ĺunarodnog dana o─Źeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE