Obrenovac, 25.06.2019

Putna apoteka u službi prve pomoći na zimovanju


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Uživanje i provod na zimovanju veoma lako mogu da se pretvore u noćnu moru, ako niste dovoljno obazrivi na snegu. Neke nastale povrede mogu da se leče uz pomoć putne apoteke, dok je za druge ipak potrebno konsultovati lekara

Foto:Thinkstock
Doktorka Bojana Božović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kaže da je na svaki pad potrebno dobro obratiti pažnju, tj. provetiti funkcionalnost zglobova i ekstremiteta, kako bismo i sami procenili da li nam je potrebna pomoć lekara.

“Posebno treba obratiti pažnu na povrede glave prilikom pada. Nemojte odmah nakon udarca glave otići na spavanje ili da ‘prilegnete’, a da pre toga niste konsultovali lekara. Tek kada dobijete zeleno svetlood doktora, možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Savet za roditelje je da povedu računa o mališanima da im nakon povrede glave ne dozvole popodnevnu dremku, već da odu kod doktora”, objašnjava dr Božović za B92.

Prema statistici, u SAD godišnje se na skijanju povredi 133.000 ljudi, dok zbog snouborda u hitnoj pomoći završi njih 127.000. Najčešće su povrede zglobova i kolena.

Doktorka Bojana Božović kaže da ordinaciju u kojoj radi tokom zime svakodnevno posećuju pacijenti koji su se povredili na zimovanju.

“Najčešće sportske povrede su iščašenja, uganuća, istegnuća zglobova, prelomi, rupture mišića. One ne biraju ni pol, ni godine. Ne zaobilaze ni rekreativce, a ni profesionalne sportiste”, priča naša sagovornica.

Kako kaže, faktori rizika za nastanak povreda tokom aktivnog odmora su brojni.

“Pehovi se najčešće javljaju zbog nepažnje, nesmostrenosti od strane drugog, loše opreme, nezagrejanosti, zato što je neko loš skijaš sa velikim entuzijazmom, slabe vidljivosti, ili kod starih nezalečenih povreda.”

Specijalista fizikalne medicine objašnjava da se u lokalnoj terapiji bola sprejevima ili gelovima, kod blažih povreda, etofenamat dobro pokazao u praksi, jer lako i brzo prolazi kroz kožu i akumulira se ciljano u povređenom tkivu, ali da je potrebno i stabilizovati zglob elastičnim zavojem.

Ipak, nepažnja može da dovede i do ozbiljnih povreda kao što su uganuća, pa pravo sa staze pacijenti odlaze u najbližu ambulantu.

“Distorzija (uganuće) je istezanje zgloba praćeno delimičnim ili potpunim prekidom ligamenata i zglobne čaure. Nekada nas trenutni osećaj zavara, bol nije velikog intenziteta i možemo da hodamo. Međutim, posle par sati zglob otekne, postane bolan i ne možemo da se oslonimo na njega. Važno je javiti se nadležnom lekaru koji će nas klinički pregledati ( RTG snimanje, ultrazvuk mekih tkiva). Obavezna napomena je mirovanje, hlađenje povređenog segmenta, elevacija, nošenje ortoze i fizikalna terapija”, upozorava sagovornica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE