Obrenovac, 14.04.2024

Orašasti plodovi smanjuju rizik od povratka raka za 40 odsto


Izvor: Jutarnji.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2017.
Redovna konzumacija orašastih plodova, poput badema ili oraha, smanjuje rizik od recidiva raka debelog creva za 40 odsto, pokazali su rezultati američkog istraživanja

Foto:Thinkstock
Rezultati studije sprovedene na 826 pacijenta lečenih od raka debelog creva koji nije metastazirao, pokazuju da je preuranjena smrt kod ljudi koji su jeli najmanje 56 grama orašastih plodova nedeljno bila manja za 57 odsto u odnosu na kontrolnu grupu.

Nutricionisti ne preporučuju konzumaciju više od pet do deset orašastih plodova dnevno jer su bogati mastima, odnosno nezasićenim masnim kiselinama s monozasićenim masnim kiselinama.

Bademi su, na primer, bogati vitaminom E, magnezijumom, umerenom količinom proteina, vlakana, vitaminom B2, bakrom i fosforom. Sadrže fitomaterije i folnu kiselinu. Sto grama badema sadrži 578 kalorija, 21.26 g proteina, 19.74 g ugljikohidrata, 11.80 g dijetalnih vlakana i 50.64 g masti.

Orasi su krcati nezasićenim masnim kiselinama; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, pa se se preporučuju kao nezaobilazan deo svakodnevne ishrane, naročito trudnicama. Više od 60 odsto ovog ploda čine upravo masti. Kao i kod ostalih orašastih plodova, mana im je jedino kaloričnost. U 117 g nalazi se 765 kalorija, 76 g masti, 18 g proteina, 16 g ugljenih hidrata i 8 g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C i E, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

Doktor Temidajo Fadelu, lekar bostonskog Instituta za rak “Dana Farber” i glavni autor studije, želeo je da proveri da li konzumiranje orašastih plodova, koje je dokazano korisno u slučaju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, ima pozitivno dejstvo i kod raka debelog crijeva.

Pokazalo se da izgledi za preživljavanje pacijenata obolelih od uznapredovalog kolorektalnog karcinoma koji nije metastazirao, tri godine nakon lečenja iznose oko 70 odsto. Lečenje se najčešÄ‡e sastoji od hirurškog odstranjivanja tumora ili hemoterapije.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za kliničku onkologiju (ASCO), najvećoj svetskoj konferenciji o karcinomu, koja se održava početkom Juna Čikagu.

Rezultati druge studije, sprovedene na 992 pacijenata kod kojih je metastazirao kolorektalni karcinom, pokazali su da je kod pacijenata koji su nakon operativnog zahvata usvojili zdrav način života (vežbanje i mediteranski način ishrane), rizik od preuranjenog smrtnog ishoda smanjen za 42 odsto, kao i izgledi za recidiv tumora. I ti rezultati će biti predstavljeni na naučnom skupu u Čikagu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE