Obrenovac, 25.06.2019

Novi internet-trend ima veoma pogubne posledice po zdravlje


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2018.
Najnoviji internet-trend, veoma ┼ítetan po zdravlje, koji se ra┼íirio me─Ĺu decom i tinejd┼żerima u SAD i za kratko vreme postao viralan, nazvan 'Tide Pod izazov' (#TidePodChallenge), podrazumeva gutanje kapsula sa te─Źnim deterd┼żentom za pranje ve┼ía u obliku jastu─Źi─ça

Foto:Thinkstock


´╗┐

Snimci tinejd┼żera koji grizu jastu─Źi─çe sa deterd┼żentom preplavili su društvene mre┼że poslednjih nedelja. Podstaknuti time, stru─Źnjaci objašnjavaju kako deterd┼żent deluje na organizam i koliko mo┼że da bude štetan.

Gutanje mo┼że da prouzrokuje hemijske opekotine u svakom delu organizma do koga deterd┼żent stigne. Deterd┼żent sadr┼żi brojne hemikalije koje, u malim koli─Źinama, mogu da budu relativno bezbedne, ali kad su kondenzovane u jastu─Źi─çu, njihovi sastojci mogu da nagrizu membrane masnih ─çelija i da prouzrokuju hemijsko spaljivanje ko┼że, usta, o─Źiju, grla i probavnog trakta.

Deterd┼żent je gusto sabijen u jastu─Źi─çu i zatvoren plasti─Źnom membranom, što stvara odre─Ĺeni pritisak.

"Ukoliko ga progutate i on u─Ĺe u grlo, tu opasnost tek po─Źinje", isti─Źe šef Bolni─Źkog centra za toksikologiju u Ohaju Henri Spiler.

Prvo što se oseti, ─Źim se zagrize jastu─Źi─ç, jeste gorak i neprijatan ukus. To je posledica denatonijum benzoata, sastojka koji se dodaje upravo zato da bi ljude (uglavnom decu, koja ga nenamerno probaju) odvratio od gutanja.

Problem, me─Ĺutim, nastaje upravo zbog toga što su tinejd┼żeri po─Źeli da se nadme─çu u gutanju baš zato što je deterd┼żent izuzetno neprijatnog ukusa. Najgore od svega je to što, ─Źim se jastu─Źi─ç rasprsne u ustima, ve─ç mo┼że biti kasno za popravljanje štete, ─Źak i kada, odmah nakon toga, ispljunete sadr┼żaj.

"Iritacija dovodi do kašljanja i mu─Źnine kod ve─çine ljudi", tvrdi Spiler. Budu─çi da se ovakav deterd┼żent ne razbla┼żuje kao deterd┼żent pakovan u flaši, visoko koncentrisane sapunske hemikalije odmah nagrizaju tkiva u trenucima kontakta.

"Ako dospeju u zadnji deo grla, epiglotis (nep─Źana resica) i ┼żdrelo, i tamo ostanu kratko vreme, hemikalije doslovno spaljuju tkivo", pojašnjava Spiler.

Spaljivanje ┼żdrela ili grla u─Źini─çe kasniji unos hrane i te─Źnosti, ali i samo disanje, veoma bolnim i teškim. Ako se epiglotis spali (poklopac tkiva koji pokriva disajne puteve, tako da hrana i te─Źnost ne ulaze u plu─ça) on mo┼że da postane ote─Źen i ne otvara se na na─Źin na koji treba, pa mo┼że do─çi i do poteško─ça sa slanjem vazduha u plu─ça.

Kad hemikalije dospeju do plu─ça, one spaljuju krhke kesice vazduha kroz koje telo apsorbuje kiseonik i ispušta ugljen-dioksid. Kad se ta tkiva zapale koncentrisanim sredstvima, "razmena vazduha se ne odvija dobro". Loša razmena vazduha mo┼że tako da ostavi ─Źoveka bez kiseonka, ili u hipoksi─Źnom stanju, što zauzvrat mo┼że da potisne srednji nervni sistem.

U retkim slu─Źajevima, deca završavaju i u komi, koja ponekad mo┼że da traje danima nakon što bi progutali deterd┼żent, tvrdi Spiler.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE