Obrenovac, 20.05.2019

Namirnice koje najbolje oporavljaju pušačka pluća


Izvor: klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Jedenje paradajza i jabuka moglo bi da pomogne u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanje je pokazalo da odrasle osobe koje jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad funkcije pluća u odnosu na osobe koje su retko jele ove namirnice

Foto:Thinkstock
Međutim, pozitivno dejstvo izaziva samo sveže voće i povrće, što znači da konzervirane i obrađene vrste nemaju željeni efekat.

U okviru studije škole "Džons Hopkins Blumberg" iz 2002. godine, procenjivan je uticaj ishrane na funkciju pluća kod više od 650 odraslih osoba, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika 10 godina kasnije.

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolazu kroz spirometriju – postupak kojim se meri kapacitet pluća da uzimaju kiseonik.

U obzir su uzimani starost ispitanika, visina, pol, indeks telesne mase, društveno-ekonomski status i fizička aktivnost.

Rezultati, koji su objavljeni u "European Respiratory Journal", pokazali su da je povezanost između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača.

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na plućima koja su prouzrokovana pušenjem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE