Obrenovac, 14.04.2024

Nau─Źnici izazvali o┼ítru debatu


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2017.
Tvrde da su masno─çe zdrave

Foto:Thinkstock


´╗┐

Zasi─çene masti ne zapušavaju arterije i ne pove─çavaju rizik od sr─Źanog udara, tvrde trojica kardiologa u svom radu koji je objavio "British Journal of Sports Medicine"

Oni tvrde da je oslanjanje na hranu ozna─Źenu kao "nemasnu" i "protiv holesterola" pogrešno, kao i da "nema povezanosti izme─Ĺu konzumacije zasi─çenih masti i opšteg mortaliteta, bolesti srca, smrti usled infarkta, šloga ili dijabetesa tipa 2 kod zdravih odraslih ljudi".

Ipak, ka┼żu da je mediteranski tip ishrane i 22 minuta šetnje dnevno najbolji na─Źin spre─Źavanja nastanka sr─Źanih tegoba.

Rad koji su objavili Paskal Mejer, kardiolog Univerzitetskog koled┼ża u Londonu i urednik ─Źasopisa "BMJ Open Heart", Rita Redberg, urednica ameri─Źkog ─Źasopisa " JAMA Internal Medicine", i Asim Malhotra, kardiolog Lister bolnice u Stivened┼żu (Velika Britanija), pokrenuli su ┼żestoke kritike raznih stru─Źnjaka za kardiologiju. Neki ka┼żu da njihova gledišta uopšte nisu zasnovana na proverljivim dokazima i da izazivaju dodatnu zabunu u javnosti o tome koju hranu treba jesti, a koju izbegavati.

Stru─Źnjaci koji odbacuju ideju da izbegavanje zasi─çenih masti spre─Źava sr─Źana oboljenja, pak tvrde da se svi problemi mogu izbe─çi "nerestriktivnom mediteranskom ishranom sa najmanje ─Źetiri kašike maslinovog ulja dnevno".

Kriti─Źari ih, pak, optu┼żuju za naivnost i ignorisanje dokaza koji su u kontradiktornosti sa njihovom teorijom.

Dr Gevin Sanderkok, direktor istra┼żiva─Źkog centra Eseks univerziteta, odbacio je njihove tvrdnje o koristima "zamene rafinisanih ugljenih hidrata zdravim masnim namirnicama", kao neta─Źne i bez dokaza. "Moramo nastaviti da prou─Źavamo slo┼żenu vezu izme─Ĺu masno─ça, holesterola i sr─Źanih bolesti, ali ne smemo menjati jedan mit drugim", rekao je on.

S druge strane, neki su ih podr┼żali, pa dr Meri Henon Fle─Źer, koja je na ─Źelu medicinskog odeljenja Olster univerziteta, ka┼że da su njihovi saveti "nešto najbolje što je pro─Źitala u poslednjih nekoliko godina".

"Šetnja 22 minuta dnevno i uzimanje prave hrane. To je odli─Źna poruka javnosti. Moderna ideja zdrave ishrane koja podrazumeva unos nemasne i niskokalori─Źne hrane nije zdrava. Sve te namirnice su izmenjene kako bi bile nemasne i nisu uopšte zdrave. Prava hrana u umerenim koli─Źinama i svakodnevno ve┼żbanje su klju─Ź zdravlja i vitalnosti, ali je to suviše jednostavna poruka da bi je ljudi prihvatili kao savet", smatra ona.

Drugi stru─Źnjaci, poput nutricioniste Gejnora Basela, smatraju da su nau─Źnici na dobrom tragu, ali da ishrana ne treba da sadr┼żi 41 odsto masno─ça, kao što oni preporu─Źuju, nego najviše 11 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE