Obrenovac, 24.06.2019

Holesterol ubrzava stvaranje tumora i do sto puta


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2018.
Novo istra┼żivanje Univerziteta Kalifornija moglo bi da objasni vezu ishrane bogate holesterolom i raka debelog creva, jer je u eksperimentima na mi┼íevima utvr─Ĺeno da masne ─çelije ubrzavaju podelu ─çelija ─Źime podsti─Źu brzinu rasta tumora

Foto:Thinkstock


´╗┐

Nau─Źnici su otkrili da pove─çanje nivoa holesterola kod miševa rezultira br┼żom deobom crevnih mati─Źnih ─çelija što omogu─çava tumorima da se formiraju mnogo br┼że.

Istra┼żivanjem na molekularnom nivou otkriven je mehanizam koji se skriva iza te pojave, što ─çe pomo─çi razvoju novih lekova za rak debelog creva, budu─çi da ─çe se nau─Źnici usmeriti na potragu za lekovima koji ─çe ometati funkcionisanje tog mehanizma.

Rezultate istra┼żivanja nau─Źnici sa medicinskog fakulteta Kalifornijskog univerziteta objavili su u ─Źasopisu Cell Stem Cell.

"Uzbu─Ĺeni smo što smo otkrili da holesterol uti─Źe na rast mati─Źnih ─çelija u crevima, što više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza holesterola u ishrani i raka debelog creva ve─ç utvr─Ĺena, niko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga", izjavio je vo─Ĺa istra┼żivanja Piter Totonoz.

Nau─Źnici su pove─çali udeo holesterola u mati─Źnim ─çelijama creva nekih miševa, uvode─çi više masno─ça u njihovu ishranu. Kod drugih miševa, promenili su gen koji reguliše fosfolipide, glavnu vrstu masno─çe u ─çelijskim zidovima, što je podstaklo ─çelije da same stvaraju više holesterola.

U obe grupe, pove─çala se sposobnost deobe mati─Źnih ─çelija.

Sa porastom nivoa holesterola kod ┼żivotinja, njihove ─çelije su se sve br┼że delile, izazivaju─çi tkivo koje obla┼że njihov probavni sistem da se širi i da time produ┼żava njihova creva. Te promene znatno su ubrzale formiranje tumora u njihovim crevima.

Tim nau─Źnika sa Univerziteta u Los An─Ĺelesu istra┼żi─çe i da li molekularni put, koji su otkrili, igra sli─Źnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE