Obrenovac, 21.04.2024

NIJE INFARKT


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2018.
Evo zašto boli u sredini grudnog koša

Foto:Shutterstock
Blag, ali i jak bol u grudima, u sredini grudnog koša koji može da se širi i u stomak i leđa znak je kostohondritisa.

Reč je o zapaljenju hrskavice u grudnom košu, a najčešće se javlja u hrskavicama kojom se rebra pripajaju za grudnu kost. Ovu upalu može da izazove respiratorna infekcija ali nezgodan položaj ruku kakv je recimo pri štrikanju.

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog ordinacije "Tara MD" iz Beograda, kaže da kostohondritis mogu da izazovu traume u predelu grudnog koša, fizički napor zbog podizanja tereta, napornog vežbanja ili ponavljanih pokreta, čak i nošenje teških torbi kod dece. Može da ga uzrokuje i uporan dugotrajni kašalj, kao i pletenje i heklanje.

- Osim određenih virusa kostohondritis nastaje i kao posledica bakterijske infekcije, fibromialgije, a neretko je znak sistemskog artritisa i prisustva tumora - priča naša sagovornica.

- Kostrohondritis može da se javi i nakon operacija, a zbog istezanja grudnog koša i trudnoća može da dovede do njegove pojave.

Simptomi kostohondritisa često su identični sa simptomima nekih ozbiljnih oboljenja, kao što je infarkt srca, upala srčane maramice, tumor grudnog koša, pucanja plućne maramice, tromb u plućima, ili manje opasnih, kao što su gastroezofagaelni refluks, interkostalne neuralgije i upala glavne disajne cevi. Zato, napominje dr Radosavljević, svaki bol u grudima zahteva obraćanje lekaru.

Terapija kostohondritisa jesu analgetici, slabiji ili jači, lokalna terapija antireumatskim mastima, pošteda od aktivnosti i smanjenje kašlja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE