Obrenovac, 21.04.2024

Zašto se nikad ne naspavamo kad spavamo na novom mestu?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 08.12.2017.
Ako spavate u hotelu, kod prijatelja ili na bilo kojem novom mestu, veliki su izgledi da ćete se ujutru probuditi ošamućeni i mutnih očiju

Foto:Thinkstock
Čak iako se ne sećate da ste se okretali i bacali po krevetu, verovatno je da ćete sledećeg dana biti umorni.

Kada spavamo na novom mestu, mozak je u modusu "preživljavanja" i isključuje se samo jedna njegova polovina, dok druga hemisfera ostaje polubudna i na oprezu. Naučnici sa Univerziteta Braun, koji su otkrili ovaj fenomen, kažu da smo na svaki nepoznat zvuk spremni da skočimo.

Naučnici su već ranije otkrili sindrom prve noći, FNE (First-Night-Effect), ali nisu znali kako tačno funkcioniše. Profesorka Masako Tanaki i njene kolege krenuli su od sebe kako bi ustanovili - zašto. Na snimcima njihovih mozgova pokazao se asimetrični uzorak aktivnosti spavanja, jedna je hemisfera budna, dok druga spava. Polubudna hemisfera reaguje i na spoljne nadražaje.

Na ovaj način spavaju životinje, kod ptica i morskih sisara ustanovljeno je da jedna hemisfera spava, dok je druga poput noćnog stražara. Kitovi i delfini su veoma ranjivi dok spavaju, a hemisfere njihovih mozgova spavaju naizmenično. Profesorka Masako kaže da "naši mozgovi možda imaju minijaturni sastav, kakav imaju kitovi i delfini".

Sa ovim saznanjem, naučnici koji se bave spavanjem, mogli bi da pronađu način "isključivanja" ovog mehanizma, što bi naročito bilo važno za ljude koji su često na putu. Ljudski je mozak, naime, vrlo fleksibilan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE