Obrenovac, 16.04.2024

Obezbedite svojim bubrezima dovoljno vode


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2017.
Nedovoljnim dnevnim unosom te─Źnosti mo┼żemo ozbiljno da ugrozimo bubrege...

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ovaj organ je va┼żan za odr┼żavanje balansa vode i minerala, pa nedovoljno te─Źnosti mo┼że da dovede do nagomilavanja toksi─Źnih materija, koje ne mogu potpuno da se izbace urinom.

Piše: A. Vasi─ç

Izvor: Novosti.rs

Da biste to izbegli, potrebno je da se pije izme─Ĺu 2,2 i tri litra vode dnevno, tvrdi nau─Źni savetnik i internista-nefrolog Gordana Pekovi─ç.

Smanjenim unosom vode sni┼żava se volumen krvi koji dolazi u bubrege, srce, mozak i miši─çe, što mo┼że da ima posledice na opšte zdravlje, a pre svega slabiji rad bubrega.

"Zbog nedovoljnog unosa vode mo┼że da se javi malaksalost, zamor i nedostatak energije", ka┼że Gordana Pekovi─ç, nefrolog. "Opasno stanje teške dehidratacije i prerenalne bubre┼żne slabosti zahteva hitno zbrinjavanje pacijenta, odnosno korigovanje unosa te─Źnosti infuzionim rastvorima."

Prema re─Źima nefrologa, optimalan unos vode je najbolja prevencija u spre─Źavanju poreme─çaja rada bubrega. Ako, ipak, do─Ĺe do dehidiriranosti, unosom te─Źnosti i korekcijom minerala u krvi bubrezi ─çe se oporaviti, ali uslov je da se le─Źenje zapo─Źne na vreme.

"Voda je tako─Ĺe va┼żna jer spre─Źava nastanak mikrokalkuloze u bubrezima, a samim tim i uporne urinarne infekcije koje se javljaju kao posledica formiranja kamena i peska", ka┼że doktorka Petkovi─ç.

Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pra┼żnjenjem creva, pa za jedan dan izgubimo oko dvva i po litra te─Źnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak.

"Pokazatelj da pijete dovoljno te─Źnosti je izbacivanje oko 1,5 litara bezbojne ili svetlo┼żute mokra─çe i retko ose─çanje ┼że─Ĺi", ka┼że nefrolog Gordana Pekovi─ç. "Ukoliko niste uzeli dovoljnu koli─Źinu vode, urin ─çe biti taman i koncentrisan."

Iako pi─ça kao što su mleko, sokovi, kafa i ─Źaj sadr┼że ve─çu koli─Źinu vode, ne treba zaboraviti da je ─Źista voda najva┼żniji izvor te─Źnosti za funkcionisanje organizma. Trudnice i majke sa bebom treba da unose dodatne koli─Źine, kako se ne bi poremetio acido-bazni status, balans te─Źnosti i balans elektrolita u organizmu.

Iako nije uobi─Źajeno, mogu─çe je popiti previše vode. Kada bubrezi nisu u stanju da izlu─Źe višak, minerali u krvi su razre─Ĺeni, što za posledicu ima nizak nivo natrijuma u krvi koji se naziva diluciona hiponatrijemija. Ipak, ova pojava je vrlo retka kod zdravih osoba.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE