Obrenovac, 03.08.2020

HiPP ÔÇô u skladu sa prirodom


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2017.
Za┼ítita biodiverziteta je jedan od najve─çih izazova sa kojim se suo─Źava ─Źove─Źanstvo...

Foto:Profimedia


´╗┐

─îak i najmanji oblici ┼żivota – mikroorganizmi – imaju bitnu ulogu u ciklusu ┼żivota na Zemlji. Svojim radom oni razla┼żu otpatke i pretvaraju ih u hranljivo zemljište zvano humus. Humus je osnova zdravog rasta biljaka. Mikroorganizme odr┼żavaju razni crvi, larve i insekti koji ┼żive u zemlji. Zatvoren lanac ishrane osigurava o─Źuvanje prirodnog balansa. Tako, na primer, ptica pojede bobice i onda izlu─Źivanje tih semena poma┼że biljkama u razmno┼żavanju. Kako bi se izbeglo širenje jedne ┼żivotinjske vrste i stvaranje neravnote┼że prirodnog balansa, svaka ima svoje prirodne neprijatelje. Jastreb, na primer, hvata miševe koji se razmno┼żavaju u polju.

Naš svet zavisi od biodiverziteta, pa se moramo ponašati odgovorno i zaštititi faunu i floru, kao i prirodna staništa bogata vrstama koja trpe zna─Źajnu štetu. Zato je HiPP osnovao model farme za biodiverzitet na porodi─Źnoj farmi u Nema─Źkoj. Tamo, zajedno sa nau─Źnicima i pobornicima o─Źuvanja prirode, kompanija opa┼ża kako se zaštita biodiverziteta mo┼że uve─çati uz pomo─ç prakti─Źnih i odr┼żivih metoda.

Kako bi se pove─çao biodiverzitet, stare vrste koje su ugro┼żene izumiranjem, kao što su original Braunvieh goveda, Skudde ovce ili Appenzeller Spitzhaube pili─çi donete su na Eresberg farmu. Farma je sada dom šest kolonija p─Źela, osnovana kao reakcija na dramati─Źan pad populacije p─Źela.

Takve simbiotske zajednice su tako─Ĺe od velikog zna─Źaja za zaštitu pija─çe vode: trska pre─Źiš─çava štetne supstance iz vode, koristi ih kao hranljive materije i tako uve─çava potencijal reka i potoka da se ─Źiste. Biljke nas širenjem korenja u zemlji štite od odrona i lavina, a zemlju štite od erozije.

Nova staništa, sa drve─çem, divljim ┼żivicama i divnim cvetnim livadama, napravljena su za divlje ┼żivotinje i biljke, za ptice, male sisare i insekte. Ograde su nastale slaganjem granja i suvog drveta oko pašnjaka i polja, što mnoge biljke koriste da dostignu nove visine i prona─Ĺu nov prostor. Takve raskošne ograde od suvog granja pru┼żaju bitnu zaštitu mnogim ┼żivotinjama i istovremeno štite od erozije.

Osetljiva ravnote┼ża prirode, ljudi i ekonomije mora se odr┼żavati kako bi se budu─çim generacijama ostavila ┼żivotna sredina vredna ┼żivljenja, a HiPP te┼żi toj ravnote┼żi u svom svakodnevnom poslovanju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE