Obrenovac, 16.04.2024

Osam korisnih saveta za lakše buđenje i za dobar san


Izvor: Dailymail.co.uk,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2017.
Da li se teško budite? Imate li problema sa ustajanjem ujutro? Što su jutra hladnija to nam postaje sve težeda se izvučemo ispod toplog pokrivača

Foto:Profimedia
Stručnjaci za san sa Univerziteta Južne Australije, doktor Sioban Benks i dokrantkinja Kristal Grant, bave se proučavanjem sna i njegove koristi za opšte zdravlje čoveka.

Oni otkrivaju savete kako da se lakše probudite i da lakše napustite udobnost toplog dušeka i jorgana. A osnovni preduslov za to je dobar san.

1. Dnevno svetlo

Jutarnja svetlost pomaže čoveku da "podesi" svoj dnevni biološki ritam. Da biste održali pravilan i redovan ritam u odnosu sna i buđenja, čim se probudite pustite dnevno svetlo u prostoriju u kojoj ste spavali.

2. Spavajte u mraku

Suprotno prethodnom, ne ostavljajte svetlo upaljeno noću kada hoćete da zaspite. Jako svetlo otežava san, pošto suzbija melatonin - hromon koji je veoma važan za dobar san.

3. Bez hrane

Obilan obrok pre spavanja nikako nije dobar za san, jer kada čovek legne sa punim stomakom dolazi od pritiska na mišiće jednjaka, što sprečava protok stomačne kiseline i sadržaja stomaka (pojedene hrane).

Jedite svoj poslednji dnevni obrok najkasnije dva sata pre odlaska na spavanje.

4. Bez pića

Alkohol može da dovede do pospanosti, ali njegova konzumacija pred spavanje može da bude uzrok lošeg sna. Metabolizam alkohola dovodi do čestog buđenja, znojenja, ružnih snova i glavobolja.

Poslednje alkoholno piće dana trebalo bi popiti najkasnije četiri sata pre odlaska u krevet.

5. Stres

Ukoliko ste imali stresan dan, oslobodite se stresa pre odlaska na počinak. U tome će vam najpre pomoći topla kupka, dobra knjiga i šolja toplog čaja ili mleka.

6. Izbegavajte uzbuđenje

Vežbanje, igranje kompjuterskih igara i gledanje televizije do pred sam odlazak na spavanje povećava stepen psihološkog uzbuđenja i time razbuđuje čoveka.

7. Odredite rutinu

Dnevni biološki ritam najbolje funkcioniše kada ima svoju utabanu rutinu, zato pokušajte da ustanovite sebi što tačniji ritam, odnosno vreme odlaska na spavanje i buđenja.

8. Prilagodite okruženje

Za dobar san najbolje mesto je tiha zamračena prostorija, koja je prethodno provetrena i malo rashlađena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE