Obrenovac, 23.04.2019

Kako zaustaviti uporno štucanje


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Dobro do┼íli u 'zonu' ┼ítucanja. Ako se pitate zbog ─Źega vas je opet 'napalo', znajte da konkretan odgovor jo┼í nije prona─Ĺen, iako se '┼ítucavica' javlja od ro─Ĺenja

Foto:Shutterstock


´╗┐

ODJEDNOM vam se ste┼żu glasne ┼żice, ose─çate naglu kontrakciju miši─ça koji u─Źestvuju u procesu disanja. Srce usporava ritam. Ispuštate onaj smešni zvuk - "hik". Jednom, pa još jednom... I ko zna još koliko puta.

Dobro došli u "zonu" štucanja. Ako se pitate zbog ─Źega vas je opet "napalo", znajte da konkretan odgovor još nije prona─Ĺen, iako se "štucavica" javlja od ro─Ĺenja. Ultrazvu─Źni pregledi su pokazali da ─Źak i fetusi od dva meseca štucaju, što su nau─Źnici objasnili posledicom ─Źinjenice da su preci ljudske vrste imali škrge. Pokre─çu ga alkohol, umor, glad ili prejedanje, ljuta hrana, nagli prelazak sa hladnih na tople namirnice, anoreksija, problemi sa bubrezima... Šta god da je, dobra vest je da ukoliko se povremeno ponavlja i traje kra─çe od 48 sati, zna─Źi da niste "zapatili" hroni─Źno štucanje. Me─Ĺutim, koliko god da traje, nije prijatno, pa doktorka Andrea Pol savetuje da mu stanete na put tako što ─çete pove─çati nivo ugljen-dioksida u krvotoku.

- Zadr┼żite dah deset do 20 sekundi, popijte ─Źašu vode bez uzimanja daha, dišite u papirnu kesu 20 do 30 sekundi, tr─Źite u mestu ili ska─Źite 30 sekundi - poru─Źuje Andrea.

- Jedan od ovih trikova mora da uspe. Jer, zadr┼żavaju─çi dah, spre─Źi─çete telo da se oslobodi ugljen-dioksida.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE