Obrenovac, 24.06.2019

Sedam važnih informacija za pravilno postavljanje dijagnoze


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
Da bi lekar mogao da propiše sve potrebne preglede, lekove i da postavi pravilnu dijagnozu, mora od pacijenta da dobije važne informacija o njegovom zdravstvenom stanju

Foto:Thinkstock
Zbog toga ove informacije nikada ne bi trebalo da sakrivate od doktora.

1. Ishrana

Kada dođemo na pregled kod lekara obično osetimo krivicu zbog nezdrave ishrane. Ponekad zbog toga doktoru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo vaša ishrana, nego govorimo da se hranimo zdravije.

Sa druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike važnosti, koje bismo morali da otkrijemo lekaru.

2. Upotreba lekova

Neki ljudi često koriste razne lekove bez znanja doktora ili se ne pridržavaju propisanog načina uzimanja lekova. Sve to utiče na njihovo lečenje, a može da utiče i na rezultate analize krvi.

Zato na svakom pregledu lekaru treba tačno navesti koje lekove koristite. Naravno, treba navesti i sve one lekove koje kupujete bez recepta.

3. Pušenje

Nemojte da krijete koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedeljno. Bez obzira na količinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate.

Upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu lekare.

4. Alkohol

Kao i cigarete, i alkohol je opasan po zdravlje. Utiče na jedan od najvažnijih organa - jetru. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi i lekovito bilje

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili lekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni lekovi dođu u dodir sa tim dodacima, njihova efikasnost se može poništiti ili pojačati, što nije dobro po vaše zdravlje.

6. Seksualni život

Neprijatno je odgovarati na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije o tome kakvu zaštitu koristite i da li ste imali neku polno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih analiza i pregleda.

7. Mentalno zdravlje

Kada vas lekar pita kako se osećate, nemojte da skrivate svoje pravo stanje i emocije. One mogu da budu manifestacija nekih fizičkih problema.

Mnogi ne znaju da bolesna štitna žlezda može da prouzrokuje napad panike i anksioznost. Iskren razgovor sa doktorom samo može da pomogne. Zato govorite istinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE