Obrenovac, 22.01.2019

Sedam va┼żnih informacija za pravilno postavljanje dijagnoze


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
Da bi lekar mogao da propi┼íe sve potrebne preglede, lekove i da postavi pravilnu dijagnozu, mora od pacijenta da dobije va┼żne informacija o njegovom zdravstvenom stanju

Foto:Thinkstock


´╗┐

Zbog toga ove informacije nikada ne bi trebalo da sakrivate od doktora.

1. Ishrana

Kada do─Ĺemo na pregled kod lekara obi─Źno osetimo krivicu zbog nezdrave ishrane. Ponekad zbog toga doktoru ne ┼żelimo da otkrijemo kakva je zapravo vaša ishrana, nego govorimo da se hranimo zdravije.

Sa druge strane, ponekad ne ┼żelimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike va┼żnosti, koje bismo morali da otkrijemo lekaru.

2. Upotreba lekova

Neki ljudi ─Źesto koriste razne lekove bez znanja doktora ili se ne pridr┼żavaju propisanog na─Źina uzimanja lekova. Sve to uti─Źe na njihovo le─Źenje, a mo┼że da uti─Źe i na rezultate analize krvi.

Zato na svakom pregledu lekaru treba ta─Źno navesti koje lekove koristite. Naravno, treba navesti i sve one lekove koje kupujete bez recepta.

3. Pušenje

Nemojte da krijete koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedeljno. Bez obzira na koli─Źinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate.

Upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše la┼żu lekare.

4. Alkohol

Kao i cigarete, i alkohol je opasan po zdravlje. Uti─Źe na jedan od najva┼żnijih organa - jetru. Informacija o koli─Źini alkohola koju konzumirate mo┼że biti veoma va┼żna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi i lekovito bilje

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili lekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada odre─Ĺeni lekovi do─Ĺu u dodir sa tim dodacima, njihova efikasnost se mo┼że poništiti ili poja─Źati, što nije dobro po vaše zdravlje.

6. Seksualni ┼żivot

Neprijatno je odgovarati na pitanja o seksualnom ┼żivotu jer je to intimna stvar, ali informacije o tome kakvu zaštitu koristite i da li ste imali neku polno prenosivu bolest mogu biti va┼żne za propisivanje potrebnih analiza i pregleda.

7. Mentalno zdravlje

Kada vas lekar pita kako se ose─çate, nemojte da skrivate svoje pravo stanje i emocije. One mogu da budu manifestacija nekih fizi─Źkih problema.

Mnogi ne znaju da bolesna štitna ┼żlezda mo┼że da prouzrokuje napad panike i anksioznost. Iskren razgovor sa doktorom samo mo┼że da pomogne. Zato govorite istinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE