Obrenovac, 20.05.2019

Gojaznost i dijabetes - Paralelne epidemije savremenog doba


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Broj gojaznih osoba u Srbiji, ali i svetu raste iz godine u godinu, a uporedo sa povećanjem gojaznosti raste i epidemija šećerne bolesti

Foto:Thinkstock
Skoro 40 odsto osoba u Srbiji koje imaju dijabetes tipa 2 u trenutku otkrivanja bolesti bile su gojazne. U Evropi se broj gojaznih osoba udvostručio u protekle četiri decenije.

Trenutno je svaka peta osoba gojazna, a predviđa se da će do 2030. godine čak svaki drugi Evropljanin biti gojazan.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da svaki gojazan muškarac ima desetostruko veći rizik da razvije tip 2 šećerne bolesti od njegovog vršnjaka koji nije gojazan, dok je kod gojaznih žena taj rizik veći 30 puta.

Dok uporedo sa epidemijom gojaznosti raste i epidemija dijabetesa tipa 2, posebno zabrinjava činjenica da se starosna granica gojaznih, a time i dijabetičara, sve više pomera prema mlađim generacijama.

"Podaci pokazuju da je u Evropi svako treće dete uzrasta od 11 godina predgojazno ili gojazno. Jedan od tri gojazna dečaka i dve od pet gojaznih devojčica će u svom budućem životu oboleti od šećerne bolesti tipa 2. Ukoliko gojaznost nastavi ovim tempom rasta, naša deca će imati kraći životni vek nego njihovi roditelji", kaže prof. dr Edita Stokić, endokrinolog Kliničkog centra Vojvodine.

Ona ističe da je prevencijom gojaznosti, koja se zasniva na pravilnoj ishrani i redovnim fizičkim aktivnostima, moguće sprečiti i odložiti nastanak dijabetesa tipa 2.

Ukoliko do gojaznosti ipak dođe, ona se leči dijetskom ishranom, povećanjem energetske potrošnje, medikamentima i hirurški, što znatno dalje utiče i na prevenciju dijabetesa tipa 2 ili njegovu progresiju i komplikacije.

Doktorka savetuje da tokom ovih slavskih i prazničnih dana kalkulišemo sa hranom, da budemo umereni i ne prejedamo se, da jedemo manje parčiće i kad god možemo zamenimo visokokalorične namirnice onim manje energetske vrednosti i, što je najvažnije, da se mnogo više krećemo.

Dr Stokić kaže da posebno zabrinjava sve veća učestalost gojaznosti kod dece, a statistika pokazuje da je u Evropi jedno od troje dece uzrasta 11 godina predgojazno ili gojazno.

"Ako pogledamo gojazne dečake, jedan od tri gojazna dečaka u perspektivi u svom budućem životu će oboleti od šećerne bolesti, a kada posmatramo devojčice, dve od pet devojčica će u perspektivi tokom svog života dobiti tip 2 šećerne bolesti", pojasnila je ona, a navodi se u saopštenju.

Ona kaže da se lečenje gojaznosti zasniva na odgovarajućoj dijetskoj ishrani - smanjiti količinu hrane, menjati sastav namirnica koje se unose, a s druge strane voditi računa da se poveća i nivo fizičke aktivnosti.

"Ukoliko medicinska nutritivna terapija i povećan nivo fizičke aktivnosti, ne dovede do adekvatnih rezultata, u lečenju gojaznosti i prevenciji tipa 2 šećerne bolesti, na raspolaganju su medikamenti, ali reč je isključivo o lekovima koji su registrovani za lečenje gojaznosti, a ne o brojnim preparatima kojima nas svakodnevno obasipaju u reklamama", kaže doktorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE