Obrenovac, 04.07.2022

STARA APOTEKA DOBILA NOVI IZGLED(VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2022.
Novi zakupac morao je renovirati objekat u dogovoru sa Zavodom za za┼ítitu spomenika kulture, tako da je nova apoteka sa─Źuvala deo nekada┼ínjeg izgleda.

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

 Stara apoteka, jedan od va┼żnijih objekata kulturne baštine Obrenovca, nakon godinu dana renoviranja ponovo je spremna za rad. Novi zakupac morao je renovirati objekat u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, tako da je nova apoteka sa─Źuvala deo nekadašnjeg izgleda.

Stara apoteka je formalno formirana 1872. godine. Nije bilo farmaceuta i po tadašnjem pravilu nije mogao niko da vodi apoteku. Da bi 28. oktobra 1875. godine u ovom prostoru Franc Franke dovezao sve lekove i ono što  je neophodno za formiranje apoteke, i taj dan se uzima za po─Źetak rada prve apoteke u Obrenovcu. Franc Franke je posle devet godina apoteku prodao Bogoljubu Kova─Źevi─çu, koji ovom apotekom rukovodi sve do kraja Balkanskog rata. On tada ustupa apoteku sinu Milanu koji je posle Prvog svetskog rata prodaje Marku Stojanovi─çu. Koji se na ─Źelu ovo apoteke nalazi sve do 1949. godine. Od 1946. godine apoteka je u dr┼żavnom vlasništvu, a do 2010. ona radi u sklopu Doma zdravlja Obrenovac. Od pre 15 godina ova zgrada je data na koriš─çenje JP "Poslovni prostor".

Zgrada stare apoteke poslednji put  je renovirana pre sto godina, 1922. godine.

Apoteku su danas obišli predstavnici opštine Obrenovac i direktor Javnog preduze─ça ”Poslovni prostor” Obrenovac Petar Petrovi─ç.

– Ono što smo obe─çali, ispunili smo. Ovo je zadovoljstvo, ne samo za nas, ve─ç i za sve gra─Ĺane Obrenovca. Mislim da je na ovom prostoru, jedino mogla da za┼żivi apoteka koja sada izgleda fantasti─Źno – rekao je Petrovi─ç.

  Zamenik predsednika opštine Obrenovac Miloš Stanojevi─ç posebno je naglasio, da Gradska opština Obrenovac ula┼że napore u o─Źuvanje starih spomenika, koji su od kulturnog zna─Źaja za opštinu.

– Ovo je najstarija apoteka u Srbiji, koja se nalazi u Obrenovcu i krasi našu glavnu ulicu – naveo je Stanojevi─ç i dodao da ─çe biti sa─Źuvane zgrade koje isti─Źu nekadašnji izgled Obrenovca i na taj na─Źin ga ─Źuvaju od zaborava.

U renoviranom objektu Stare apoteke nalazi se poseban deo u kome su smeštene fotografije starog Obrenovca, ali i deo nameštaja po kojem je nekadašnja apoteka bila prepoznatljiva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE