Obrenovac, 01.07.2022

JAK POLJOPRIVREDNIK - JAKA SRBIJA


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 28.01.2022.
Predstavnici opštine Obrenovac i pomoćnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogićević posetili farmu u Orašcu

Foto:lokalnenovine.rs


Predstavnici Gradske opštine Obrenovac i pomo─çnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogi─çevi─ç, danas su posetili farmu u Orašcu. Oni su ovom prilikom ostvarili uvid u na─Źin rada na ovoj farmi, kao i potrebama poljoprivrednika. Poljoprivrednici zainteresovani za aktuelne javne pozive namenjene poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, za sve detaljnije informacije o uslovima apliciranja na raspisane konkurse, mogu se javiti Kancelariji za poljoprivredu opštine Obrenovac.

Branko Leontijevi─ç direktor firme LSB Sto─Źar Ub naglasio je, da se na farmi u svakom trenutku mo┼że na─çi oko 1300 grla stoke.

– Farma Orašac je kapaciteta od oko 1500 grla stoke. Obezbe─Ĺujemo svu napasnu hranu na teritoriji opštine Obrenovac, odnosno na zemljištu koje smo dobili na osnovu prava zakupa, a koncentrovanu hranu dobijamo iz naše fabrike sa Uba. Svu junad koju utovimo ovde, plasiramo u našu klanicu na doma─çem i inostranom tr┼żištu – naveo je Leontijevi─ç.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslva ─îu─Źkovi─ç prilikom obilaska farme u Orašcu poru─Źio je, da je ova farma upravo dokaz da je poljoprivreda tre─çi stub razvoja Obrenovca.

– Obrenova─Źki poljoprivrednici aktuelnim subvencijama i programima mogu ponoviti sve što je potrebno u doma─çinstvu, ali i izbe─çi krizu koja je nastupila u vezi sa cenama inputa za predstoje─çu setvu, pre svega mislim na ─Ĺubriva – rekao je ─îu─Źkovi─ç.

Pomo─çnik ministra za poljoprivredu Aleksandar Bogi─çevi─ç podsetio je na aktuelne javne pozive namenjene poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima i pozvao poljoprivrednike da konkurišu i ostvare predvi─Ĺene olakšice.

– Sto─Źari imaju više mogu─çnosti da apliciraju u ovoj godini, kada su subvencije u pitanju – rekao je Bogi─çevi─ç i dodao da postoje izvesni problemi kada je proizvodnja mleka u pitanju, te je najavio sistemska rešenja, kako ka┼że, izradu strategije proizvodnje mleka u Srbiji.

Iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Obrenovac pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvo─Ĺa─Źe, vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, da se odazovu javnim pozivima koji su u toku.

– Otvoreni su konkursi za kupovinu priklju─Źne mehanizacije i traktora. Tako─Ĺe je u opticaju i konkurs Ministrastva, gde poljoprivrednici mogu ostvariti povrat od 50% od ukupnog ulaganja u investiciju – navela je Jelena Muškinja iz Kancelarije za poljoprivredu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE