Obrenovac, 29.11.2021

ALKOHOL I DROGA VELIKI PROBLEM KOD TINEJD┼ŻERA U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 23.11.2021.
Najviše se koriste AMFETAMIN I KANABIS jer su najjeftiniji!

Foto:Zorana Jevti─ç/Ilustracija


Na─Źelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalne bolesti psihijatar Ivica Mladenovi─ç ka┼że da je poslednje dve godine alkohol u našoj zemlji veliki problem, ali ne na nivou zavisnosti, ve─ç zloupotrebe.

- Razlika je u tome što ti koji zloupotrebljavaju alkohol ne dolaze u psihijatrijske ustanove. Njih, recimo, mo┼żete na─çi u policijskim stanicama, na tre┼żnjenju posle saobra─çajki, tu─Źa, zadesnih incidenata, pokušaja samoubistva i drugo - naveo je Mladenovi─ç, piše "Alo".

Zbog toga podaci iz psihijatrijskih ustanova nisu relevantni, ali ─çe pik u psihijatriji, dodaje Mladenovi─ç, do─çi tek posle tri do pet godina, koliko se zavisnost razvija.

On navodi da je glavni problem u Srbiji alkohol, gde je tri do pet odsto, ili izme─Ĺu 150 i 200 hiljada punoletnih gra─Ĺana zavisno, a samo 1 do 2 odsto zavisnika javlja na le─Źenje.

- Pacijenti be┼że od nas i dovode ih samo kada do─Ĺe stani-pani, i kada sve primete roditelj, sud ili centri za socijalni rad - rekao je psihijatar i objasnio da se alkoholizam tretira u psihijatrijskim ustanovama, a zloupotrebom alkohola bi trebalo da se bave domovi zdravlja.

- Kod nas bi moglo da bude bar za 300 do 500 odsto bolje, ako bismo imali više edukovanih ljudi koji se bave bolestima zavisnosti - ocenio je Mladenovi─ç.

Jeftine droge

Iako droge kod nas nisu problem koji mo┼że da se meri sa alkoholizmom, ka┼że dr postoji trend rasta koriš─çenja amfetamina i kanabinoida kod mladih, jer su, kako ka┼że dr Mladenovi─ç, veoma jeftini i pristupa─Źni.

Klinika za bolesti zavisnosti, pored odraslih, ima dnevnu bolnicu koja zbrinjava mlade od 12 do 18 godina.

- Obi─Źno se kre─çe sa alkoholom, a u Srbiji se to ne ra─Źuna kao problem. Kada piju mladi od 12, 13 godina, uglavnom ih o─Źevi i porodica uvode u tu pri─Źu. Kod nas dolaze i zbog zloupotrebe alkohola, ali, prevashodno psihoaktivnih supstanci - istakao je Mladenovi─ç, i dodao da je ─Źesto problem kombinovana zavisnost. U praksi se, prema njegovim re─Źima, pokazalo da devoj─Źice ─Źeš─çe zloupotrebljavaju sedative, dok de─Źaci više koriste amfetamine i kanabinoide.

Povodljivi skloni zavisnosti

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, poznatoj Drajzerovoj, gde se godišnje obavi 50 hiljada pregleda i hospitalizuje oko hiljadu ljudi, tako─Ĺe raste broj mla─Ĺih pacijenata.

Klini─Źka lekarka u Drajzerovoj Katarina Marinkovi─ç da još nema kona─Źnih podataka o broju obolelih, ali, isti─Źe da se broj zavisnika tokom pandemije pove─çao.

- U Drajzerovoj vidimo da se sve više pove─çava broj pacijenata mla─Ĺe populacije, dakle, pacijenti uzrasta oko 18 do 20 godina - rekla je ona za Tanjug.

Marinkovi─ç je istakla da ve─çu predispoziciju imaju osobe sa naslednim faktorima, povodljive li─Źnosti sklone adikciji, na to uti─Źu društvo i okolina, a uz to, dodaje, i adiktivni potencijal supstance, jer nije isto uzimati opijate i kanabis.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE