Obrenovac, 02.07.2022

AKO IMATE PRAZAN STAN ZA PRAZNIKE, NA KONJU STE


Izvor: Kurir.rs/RTS/Boris Miljević/Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2021.
Možete baš lepo da se oparite!

Foto:Shutterstock


Da li zbog organizovnog dočeka ili nečeg drugog, tek Beograd je i za predstojeće praznike popularno odredište: praktično je nemoguće pronaći smeštaj u stanovima koji se izdaju na dan u Beogradu.

Ko želi doček Nove godine u iznajmljenom stanu, moraće da izdvoji poveću svotu. Ipak, i ove godine je to među mladima popularno - društvo se okupi, a trošak podeli.

"U poslednje vreme se izdaju i veliki stanovi, a oni se izdaju upravo zbog toga što mladi u tim stanovima u dogovoru sa stanodavcem organizuju žurke. Tu se cena kreće od 150 do čak 300 evra za veče i obavezan je depozit koji se posle vraća ako ništa nije oštećeno u stanu", kaže Milivoje Đorđević iz agencije za nekretnine.

Kako kažu u agenciji za nekretnine, stanova na dan praktično više nema slobodnih i gotovo je nemoguće iznajmiti ih samo za novogodišnju noć, već na minimum tri do četiri dana. Ima i zainteresovanih stranih turista.

"U poslednje vreme se primećuju i stranci koji dolaze, ali ne samo za doček, nego zbog restrikcija kovid mera u svojim zemljama. Sada su stanovi poskupeli i do 40 odsto na taj dan. Dva razloga postoje, Beograd je atraktivna turistička destinacija, a druga stvar su ove liberalne kovid mere", navodi Đorđević.

Centar grada je najpopularniji, ali u poslednjih nekoliko godina nema pravila. Traženi su i stanovi na periferiji. Preporuka je da se stanodavci zaštite ugovorom koji potpisuju sa agencijama.

"Tu imamo dve vrste izdavanja stanova, jedna je agencije koje izdaju stanove, ti stanovi su kategorizovani, vlasnici imaju potpisane ugovore sa agencijama. Ti stanovi imaju na vratima zalepljene plave nalepnice sa zvezdicama, imamo kontakt osobu iz agencije i oni uvek mogu da daju podatke koji se gost tu nalazi", navodi Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.

Kategorizovani stanovi podležu pod nadzor turističke inspekcije i svi ti gosti su prijavljeni Sekretarijatu za strance.

"Drugi tip je u poslednje vreme najčešći, to je da se određeni vlasnici dosete da mogu svoje stanove da izdaju preko društvenih mreža. Ti stanovi nisu kategorizovani i oni se izdaju na crno", dodaje Banovački.

Kod registrovanih stanova moguće je brzo reagovati u slučaju bilo kakve krizne situacije. Važno je napomenuti i da je remećenje javnog reda i mira zabranjeno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE