Obrenovac, 25.05.2022

Započeta akcija uništavanja ambrozije


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2019.
Suzbijanje ambrozije, kao jedne od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka, sprovodi se na više od 22 hektara javnih površina

Foto:Printscreen
Na teritoriji Gradske opštine Obrenovac sprovodi se akcija uništavanja ambrozije. Ambrozija je rod invazivnih korova i jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu.

Svetozar Andrić, direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine, rekao je da je to preduzeće u martu izvršilo merenje koncentracije polena u vazduhu kao indirektnu meru u borbi protiv ambrozije.

"Sada počinjemo novu akciju suzbijanja ambrozije na lokacijama koje nisu u ingerenciji JKP-a, a to je nešto više od 22 hektara javnih površina. Naša ideja je da delujemo u sinergiji i to pre nego što ambrozija procveta. JKP i JPZŽS u saradnji sa komunalnom inspekcijom će nastojati da pokriju sve lokacije kako bismo preventivno delovali da u julu ne dođe do alergijskih reakcija", objasnio je Andrić.

On je posebno apelovao na sve građane koji imaju parcele u privatnom posedu, a  na kojima se razvija ambrozija, da iste kose na svakih 15 do 20 dana, jer se ambrozija posle košenja brzo regeneriše i ponovo ulazi u fazu cvetanja.

Ambrozija se ne može iskoreniti, ali se može svesti na podnošljivu meru. Uništava se pre cvetanja, a ako se propusti taj rok, onda se mora uništiti pre plodonošenja. Na ovaj način se sprečava donošenje semena i njeno širenje.

Početku akcije je prisustvovao i predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković. On napominje da je gradonačelnik izdao nalog svim opštinama da se obavi košenje ambrozije pre cvetanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE