Obrenovac, 05.10.2023

AKO OVO NE PLATITE U MAJU, BI─ćETE U PROBLEMU


Izvor: Kurir/Biznis.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2023.
Svako u Srbiji ─çe se prona─çi u ovom kalendaru, a ZA VE─ćINU JE NAJVA┼ŻNIJI 15. MAJ!

Foto:printscreen


Poreska uprava objavila je kalendar po kome obveznici u Srbiji treba da izmiruju svoje obaveze da bi izbegli kamate na neblagovremeno pla─çene poreze.

Odmah nakon praznika, ta─Źnije 3. maja, poslednji je rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava. Porez se za ove obaveze pla─ça samooporezivanjem za prvi kvartal 2023. godine.

Tako─Ĺe, 3. maj je datum do kada je neophodno platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za mart 2023. godine.

Slede─çi datum koji bi obveznici trebalo da zapamte je petak, 5. maj, do kada se Poreskoj upravi moraju dostaviti obaveštenja o zaklju─Źenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Za ovo obaveštenje se koristi obrazac OZU.

I OVO JE BITNO

Poslodavci imaju obavezu da do istog dana predaju izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i upla─çenim sredstvima. Izveštaj se dostavlja na obrascu IOSI.

Na obrascu PP-PPNO do 10. maja podnose se poreske prijave i pla─ça porez na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec.

Do istog datuma podnosi se poreska prijava i pla─ça PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV. Poreska prijava za porez na dodatu vrednost prijavljuje se na obrascu PP PDV.

Najva┼żniji datum za ve─çinu obeznika je 15. maj kada isti─Źe rok za pla─çanje druge rate poreza na imovinu, koji se pla─ça se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana po─Źetka tromese─Źja. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik pla─ça zateznu kamatu.

Za mnoge poreske obveznike je isti datum bitan jer je do tada neophodno podneti poresku prijavu za godišnji porez na dohodak gra─Ĺana za prethodnu godinu.

Svi koji se bave samostalnom delatnoš─çu moraju da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode. Svoje poreske obaveze treba da namire i sveštenici i verski slu┼żbenici, doma─çi dr┼żavljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri.

Samostalni umetnici i poljoprivrednici do 15. maja moraju da plate doprinose za drugi kvartal 2023. godine, kako im se ne bi pripisivala zatezna kamata.

NE ZABORAVITE

Iz Poreske uprave u svom mese─Źnom kalendaru najavljuju isti datum kao poslednji rok za podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec.

I OVO STI┼ŻE NA NAPLATU 15. MAJA

Evo još obaveza koje istog datuma, 15. maja, treba da izmire poreski obveznici:

  • Pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec
  • Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca
  • Podnošenje poreske prijave za obra─Źun akcize za prethodni mesec
  • Podnošenje prijave o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL i pla─çanje akcize

Do ponedeljka, 15. maja, potebno je izmiriti i nekoliko poreskih obaveza koje se ti─Źu Poreza na dodatu vrednost. Prva je podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec na obrascu PP PDV, dok se obrazac PID PDV 1 za april mesec podnosi samo u slu─Źaju ako je u aprilu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo.

Do kraja meseca, ta─Źnije 31. maja, ostavljen je rok za pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za april 2023. godine, kao i za pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE